17 Μαΐου 2019

Για την έκδοση των απάντων τού Μίμη Φωτόπουλου από τα 24γράμματα.

















Για την έκδοση των απάντων τού Μίμη Φωτόπουλου από τα 24γράμματα.

Πέρασε «αόμματος ...» αλλά τα έβλεπε όλα. Και αυτός πήγαινε «κατά τον ρουν των γεγονότων», αλλά πάλευε με το μοναδικό του μάγκικο αληθινό τρόπο, πρώτα από όλα, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη επανάσταση. Αυτή που απέτυχε. Να αλλάξουμε εμείς.
Έρχεται και εδώ, όπως μας μιλούσε και μας κοιτούσε μέσ’ από την ασπρόμαυρη μεγάλη οθόνη, να μας τα πει με τον ποιητικό του λιτό αλλά πλούσιο και περιεκτικό λόγο, απαλλαγμένο από μπουρζουαζίστικους ελιτισμούς, που δεν σημαίνουν τίποτα, στο σήμερα. Στο ανέκαθεν σήμερα στον κόσμο τής εκμετάλλευσης. Έρχεται στον κόσμο τής επικράτησης τού απάνθρωπου νεοφιλελευθερισμού, να μας αγγίξει όχι πια με τις ταινίες που πρωταγωνιστούσε και μας μεγάλωσαν, κι εμάς και τους αμέσως παλαιότερους και τους νεότερους, αλλά με τη γραφή του. Έρχεται να μας δείξει ότι τους κατάλαβε. Και σήμερα όπως και τότε. Το βροντοφωνάζει. Τότε, επί κατοχής, ήταν ο άγνωστος νεκρός αδελφός που κείτονταν στο πεζοδρόμιο και δεν στάθηκε να τον κλάψει γιατί πεινούσε. Σήμερα είναι ο άγνωστος άλλος που πνίγεται διωγμένος από τον πόλεμο που ποτέ δεν σταμάτησε.
Και πώς να σταματήσει ο πόλεμος και πώς να μην πνίγεται ο άνθρωπος όταν αυτοί που μας κλέβουν μας ποτίζουν εθνικισμό, ρατσισμό και επιβάλουν καταπιεστικές ιδεοληψίες, ακριβώς για να μας κλέβουν.
Είναι ο μεγάλος Μίμης Φωτόπουλος, που η ποίησή του δεν εκδόθηκε όσο ζούσε γιατί δεν ήταν, θα έλεγαν – ή μήπως του το είπαν κιόλας;  –, ένας μετρ των στίχων. Ευτυχώς! Είναι ο μεγάλος ποιητής Μίμης Φωτόπουλος και είναι εδώ.
Είναι εδώ όχι  για να γελάσεις  μετά που «θα κάάάθεσαι», αλλά να κλάψεις γιατί τώρα σου ετοιμάζουν να κάθεσαι ή και τις επτά μέρες ή μόνο την όγδοη της εβδομάδας.    

Η έκδοση των απάντων του Μίμη Φωτόπουλου δεν είναι ένα ακόμη εκδοτικό γεγονός. Είναι το σημαντικότερο εκδοτικό γεγονός των τελευταίων χρόνων στο χώρο της ποίησης. Είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός και αφορά εσένα.


























Αξίζει βεβαίως να αναφέρουμε και τη μελέτη: "Μίμης Φωτόπουλος - Ρωμέικη Καρδιά - Συμβολή στη μελέτη τής Υποκριτικής Τέχνης στο Θέατρο και τον Κινηματογράφο" του Κωνσταντίνου Κυριάκου, επίσης από τις εκδόσεις 24grammata.com.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: