25 Ιουνίου 2019

Στον κύριο χώρο των λατομείων Πεντέλης


Με το Πεντελικό όρος είχαμε ασχοληθεί φωτογραφικά και στο παρελθόν (: pribas.blogspot.com και time-chronos.blogspot.com) αλλά όχι με τον κυριότερο χώρο εξόρυξης μαρμάρου, που βρίσκεται στο μέσο τού ορεινού όγκου, λίγες εκατοντάδες μέτρα ανατολικά από την κορυφή του, και απλώνεται στη νότια και στη βόρεια πλευρά του. Η εξόρυξη, που ξεκίνησε ήδη από τα αρχαία χρόνια, και συνεχίστηκε, στο νεότερο ελληνικό κράτος, από τις πολλές εταιρίες που είχανε δραστηριοποιηθεί ανά καιρούς, έχει πλέον σταματήσει εδώ και δεκαετίες, αλλά η έκταση και το βάθος της είναι τέτοια που τα σημάδια θα παραμένουν εμφανή για πολλές χιλιάδες χρόνια μέχρις σταδιακά η πανίδα, ο άνεμος και το νερό, ο χρόνος γενικότερα, να τα σβήσουν.

Οι φωτογραφίες τού παρόντος (εδώ όλες οι φωτογραφίες σε αρχείο σε μορφή pdf), τής 22.06.2019, μια ταπεινή προσπάθεια αποτύπωσης ελάχιστου μέρους τής υπέροχης θέας προς το λεκανοπέδιο τής Αθήνας, τα γύρω της βουνά, την ανατολική, βορειοανατολική και νότια αττική και ενός ανοίκειου τοπίου διαμόρφωσε η ανάγκη για καλό μάρμαρο, από χώρους των λατομείων, όπως έχουνε σημειωθεί στον τρισδιάστατο χάρτη από το Goggle maps με κίτρινο χρώμα.

Στον ίδιο χάρτη με κόκκινο χρώμα ο δρόμος που οδηγεί από την Κηφισιά ή τη Νέα Πεντέλη προς την Ι.Μ. Αγ. Παντελεήμονος ή την κορυφή τής Πεντέλης. Επίσης με πορτοκαλί χρώμα μια εξαιρετική κυκλική διαδρομή, η οποία πραγματοποιείται μόνο πεζή και είναι διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών ή ανάλογα με τις στάσεις, με αφετηρία το τέρμα της οδού Αγ. Ασωμάτων στην Παλιά Πεντέλη, άνοδο προς τους Αγίους Ασωμάτους και τον κύριο χώρο εξόρυξης μαρμάρου κοντά στην κορυφογραμμή, και επιστροφή με πέρασμα από το Σπήλαιο Νταβέλη. Υπόψη ότι η εν λόγω διαδρομή δεν συνίσταται για τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ ένας χάρτης ή το GPS βοηθούν το μη γνώστη της διαδρομής, ιδίως εκεί που διασταυρώνονται δασικοί δρόμοι με μονοπάτια και τους παλιούς δρόμους μεταφοράς τού μαρμάρου.















































Αξίζει να σταθούμε στις επόμενες δύο. Προέρχονται από την βαθιά τάφρο, που έχει σχηματιστεί στο μέσο τής περιοχής εξόρυξης (βλέπε στο χάρτη) και διατρέχει κάθετα προς τα κάτω, σε μήκος ενός χιλιομέτρου, τη νότια πλευρά τής Πεντέλης.  




       





Δεν υπάρχουν σχόλια: