14 Αυγούστου 2019

[στο Γουλά Νεστάνης ή οικισμό Κηπιανά (Τσιπιανά) 10.08.2019]

Ανατολικά τής αρκαδικής πόλης Νεστάνη (υψ. 674 μ.), στο βορειοδυτικό άκρο του όρους Κτενιάς δεσπόζει ο βράχος Γουλάς ή Κουλάς, που στα τούρκικα σημαίνει οχυρό (υψ. βράχου 1070 μ.). Στους δυτικούς πρόποδες τού βράχου, σε υψ. 915 μ., βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου.
Στην πεπλατυσμένη κορυφή τού, με απόκρημνα πρανή, βράχου βρίσκονται λιγοστά ερείπια τού βυζαντινού οικισμού Κηπιανά ή Τσιπιανά, μεταξύ των οποίων τού Ι.Ν. της Ανάληψης τού Σωτήρος και ενός πύργου τμήματος κάστρου (που ενδέχεται να χτίστηκε επί φραγκοκρατίας) καθώς και το σύγχρονο εκκλησάκι τού Αη Γιώργη. Σημειώνουμε ότι ερείπια οχυρωματικών έργων βρίσκονται και χαμηλότερα, στους πρόποδες τού λόφου (βλέπε 2η φωτογραφία).  
Το κάστρο δεσπόζει τού κάμπου τής Μαντινείας και του δρόμου προς την Τρίπολη αλλά δεν συνδέεται με κάποιο ιστορικό γεγονός. Χαμηλά στους πρόποδες υπάρχουνε στάνες αιγοπροβάτων, τα οποία βόσκουνε στο λόφο, ενίοτε δε ξεφεύγουν από το κοπάδι και ανεβαίνουνε προς την κορυφή!   
Για να φτάσουμε σε αυτό ακολουθούμε το καλά σημαδεμένο μονοπάτι από την τελευταία στροφή τού δρόμου πριν το μοναστήρι. Η διαδρομή είναι περί το 1,5 χλμ. και η υψομετρική διαφορά λιγότερη των 200 μ. αλλά το έδαφος είναι σαθρό με κατά τόπους έντονες κλίσεις και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Η θέα όμως από την κορυφή τού λόφου δικαιώνει την προσπάθεια.

Εδώ όλο το φωτογραφικό αφιέρωμα σε μορφή αρχείου pdf.















Δεν υπάρχουν σχόλια: