17 Δεκεμβρίου 2019

[στη δυτική Πεντέλη 15.12.2019]


Στο παρόν ακολουθήσαμε μια πορεία, στις δυτικές πλαγιές τής Πεντέλης, που ξεκίνησε από το τέρμα τής οδού Πλάτωνος στην Πολιτεία Κηφισιάς, στα 448 μ. υψόμετρο, κινούμενη χοντρικά κατά μήκος τής κορυφογραμμής, με εναλλαγές της θέας προς όλες τις κατευθύνσεις, άλλοτε προς τα βόρεια τού νομού Αττικής, άλλοτε προς το λεκανοπέδιο τής Αθήνας, τον Υμηττό και τα μεσόγεια μέχρις όπου φτάνει το μάτι, και κατέληξε μέχρι λίγο πριν την κορυφή τής Πεντέλης, σε μια περιοχή με κεραίες κινητής τηλεφωνίας, στα 1001 μ. υψόμετρο (βλέπε το χάρτη από τη wikimapia).




Αρχικά κινηθήκαμε στα νότια όρια τής περιοχής τού εγκαταλελειμμένου λατομείου, που λειτούργησε παλαιότερα στον Κοκκιναρά, ανατολικά τής Πολιτείας (σημ. τα εγκαταλελειμμένα πρόχειρα κτίσματα και οι τεράστιες ποσότητες λίθων που βρίσκονται στοιβαγμένες και δεν είχανε καεί σε ασβέστη βρίσκονται διάσπαρτες σε μια μεγάλη έκταση άνω των 2 χλμ. κατά μήκος τής παρούσας διαδρομής μας). Να σημειώσουμε επίσης πως στην περιοχή βρίσκεται και μια παλιά παραδοσιακή ασβεστοκάμινος (στη θέση: 38°05'16"N 23°50'44"E)




















Το μονοπάτι που ακολουθήσαμε μάρτυρας τής μεγάλης ποικιλίας των ορυκτών τού Πεντελικού όρους, και της ιστορίας τού τρόπου μεταφοράς του υλικού που λατομήθηκε.




















Το πρωινό τής Κυριακής 15.12.2019, μας επιφύλασσε ένα μαγευτικό ανέβασμα, μες στο σύννεφο που σκέπαζε το βουνό, με τις κοντινές εικόνες και το γρήγορο σβήσιμό τους στο κυρίαρχο γκρι τού σύννεφου να συνιστούνε τον κόσμο τού πεζοπόρου όπως και των νεοφερμένων κατοίκων του πλέον, των αγριογούρουνων.





























Αφού σταματήσαμε για λίγο στο εγκαταλελειμμένο λατομείο μαρμάρου, που βρίσκεται ανατολικά τής Ι.Μ. Αγ. Παντελήμονος, από την οποία δεν περάσαμε καθόσον αυτή βρίσκεται στις νότιες πλαγιές τής κορυφογραμμής ενώ εμείς διασχίσαμε τις βόρειες, ανεβήκαμε σε χώρο κεραιών κινητής τηλεφωνίας. 































Επιστρέψαμε από την ίδια διαδρομή με τα σύννεφα να υποχωρούνε και τις όμορφες εικόνες τής θέας να χάνονται στο βάθος τού ορίζοντα προς όλες τις κατευθύνσεις. Ιδιαίτερα θα σταθώ στο ασημόχρυσο των θαλασσών που κάτω από ευνοϊκές προϋποθέσεις τού καιρού και τις κατάλληλες ώρες τής ημέρας προσφέρεται πλουσιοπάροχα στους περιπατητές τής Πεντέλης, όπως και των υπόλοιπων ορεινών όγκων τής θαλασσοβρεγμένης από τις τρεις πλευρές της Αττικής.







Δεν υπάρχουν σχόλια: