14 Οκτωβρίου 2020

[στο Ποικίλο όρος 11.10.2020]

Με το Ποικίλο όρος, το οποίο χωρίζει τα λεκανοπέδια τής Αθήνας και του Θριασίου και για το οποίο οι περισσότεροι κάτοικοι των υπόψη λεκανοπεδίων δεν γνωρίζουν ούτε το όνομά του, έχουμε ανά καιρούς ασχοληθεί και παρουσιάσει εικόνες. Ακόμη και από αυτούς που το ξέρουν, οι περισσότεροι δεν το έχουν επισκεφτεί και η εικόνα που έχουν είναι πως πρόκειται για ένα ξεροβούνι. Ίσως παλαιότερα να ήταν ξεροβούνι (*) ή να είχε περιορισμένη βλάστηση αλλά πλέον, κατά μήκος ολόκληρου του χαμηλού ορεινού του όγκου, αναπτύσσεται ένα όμορφο δάσος, κυρίως πεύκων, καθιστώντας το έναν πνεύμονα πρασίνου.
Στη σημερινή ανάρτηση παρουσιάζουμε λίγες εικόνες από ένα πρόσφατα ανοιγμένο μονοπάτι, που κινείται παράλληλα και δυτικά στην κορυφογραμμή του, στο κεντρικό μέρος τού ορεινού του όγκου (προηγείται χάρτης από τη wikimapia όπου έχει σημειωθεί με την υπόλοιπη λίγων χιλιομέτρων διαδρομή που ακολουθήσαμε το πρωινό τής 11ης Οκτώβρη 2020). 
(*) Κάτι εξάλλου που συνέβαινε και με λόφους όπως ο Λυκαβηττός, της Ακρόπολης και του Φιλοπάππου οι οποίοι, προτού δεντροφυτευτούνε στις αρχές με μέσα του 20ου μ.Χ. αι., ήταν άδεντροι.








Στο Ποικίλο όρος όμως, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα, φωτιές κατακαίνε τις δασικές του εκτάσεις, όπως συνέβη και με τη φωτιά που, πριν 2-3 χρόνια, έκαψε μια λουρίδα δάσος, κάθετα στον μακρόστενο ορεινό του όγκο, στο κεντρικό του μέρος, από τον περιφερειακό τού Αιγάλεω (δυτικά) μέχρι τα γήπεδα στα παλιά Νταμάρια Γρηγορίου (ανατολικά). Η φωτιά πέρασε και από έναν όμορφο σχηματισμό βράχων (σα μικρό βραχοσκεπές) ψηλά στην κορυφογραμμή.






Κλείνουμε με δυο εικόνες από μια περιοχή λίγο βορειότερα στην καμένη έκταση. Στη δεύτερη εικόνα, που αφορά το τμήμα που περιέχεται στο λευκό πλαίσιο τής πρώτης, διακρίνεται ένα λάστιχο φορτηγού κατάλληλα πεταμένο σε απρόσιτο σημείο μακριά από τους δασικούς δρόμους. Και επειδή όλες οι φωτιές στην Ελλάδα είναι ανθρωπογενείς (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που οφείλονται σε φυσικά αίτια όπως κεραυνοί) θα πρέπει να τονίσουμε ότι η φωτιά στα λάστιχα οχημάτων δεν σβήνει με το νερό. Όταν για παράδειγμα ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο ή αεροπλάνο κάνει ρίψη νερού, σε τόπο που καίγεται, τα πεταμένα λάστιχα, αν υπάρχουν, δεν σβήνουνε και συντηρούνε τη φωτιά.          



Δεν υπάρχουν σχόλια: