Με το ρέμα τής Πικροδάφνης, το ξεσκέπαστο μέρος του, το οποίο επειδή έχει ροή νερού όλο το χρόνο (με έντονες πάντως διακυμάνσεις ανάλογα τον καιρό) θα ήταν ακριβέστερο να καλούμε ποτάμι, έχουμε παλαιότερα ασχοληθεί. Στο παρόν θα παρουσιάσουμε λίγες εικόνες από τα ψηλότερα μέρη όπου σχηματίζεται η κοίτη του, ανατολικά τού Καρέα.
Πρώτα όμως ας δούμε συνολικά την κοίτη του, όπως τη σημειώσαμε στο χάρτη από την google, που ακολουθεί, με τη βοήθεια, για τα σκεπασμένα μέρη, και πληροφοριών που βρήκαμε στο διαδίκτυο (όπως από τη geomythiki).
Αυτό που κατ’ αρχήν παρατηρούμε είναι ότι στη συνοικία «Άγιος Πέτρος» τού Παλιού Φαλήρου, κοντά στις εκβολές του στο Σαρωνικό κόλπο, συμβάλλει με το ρέμα Καλογήρων, το οποίο σχηματίζεται από δυο κύριους κλάδους. Αφενός το ρέμα που διατρέχει τον Κουταλά (βόρεια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων) αφετέρου το Κακόρεμα, τα οποία σκεπάζονται αμέσως, στα δυτικά, μετά την περιφερειακή λεωφόρο Αλίμου Κατεχάκη, και αφού συμβάλλουνε συνεχίζουνε σκεπασμένα ως ένα: το ρέμα Καλογήρων, περνώντας από τους δήμους Βύρωνα, Υμηττό, Δάφνη, Αγ. Δημήτριο, μεταξύ των νεκροταφείων αφενός της Καλλιθέας αφετέρου της Νέας Σμύρνης και του Παλιού Φαλήρου και κάτω από την οδό Σωκράτους, στο Παλιό Φάληρο, στο τέλος της οποίας ξεσκεπάζεται για λίγες δεκάδες μέτρα προτού συμβάλλει με το ρέμα τής Πικροδάφνης.
Εκτός τού ρέματος Καλογήρων, να σημειώσουμε δύο ακόμη σημαντικά ρέματα, τα οποία εκβάλουν στο ρέμα τής Πικροδάφνης:
- Το ρέμα Αγίου Δημητρίου ή Αμαλίας, το οποίο σχηματίζεται, ανάντη, υπόγεια, στην περιοχή τής Άνω Ηλιούπολης εκεί που σήμερα βρίσκεται η πλατεία Αγ. Μαρίνας ενώ εκβάλλει στο ρέμα Πικροδάφνης δίπλα στο τέρμα τής οδ. Τρεμπεσίνας, στη συνοικία Μεσονήσι Αγ. Δημητρίου.
- Το ρέμα Κοψαχείλα, το οποίο σχηματίζεται, ανάντη, υπόγεια τής οδ. Μενελάου στον Αγ. Δημήτριο, ανατολικά της λεωφόρου Αγ. Δημητρίου ενώ εκβάλλει στο ρέμα Πικροδάφνης στο τέρμα τής οδ. Καλλικράτους, στη συνοικία Κοψαχείλα Αγ. Δημητρίου (που βρίσκεται δυτικά του) ή στο σημείο διασταύρωσης των οδ. Ηπείρου και Κουντουριώτου, στη συνοικία Αγ. Βαρβάρα Φαλήρου (που βρίσκεται ανατολικά του).
Το ρέμα τής Πικροδάφνης σχηματίζεται κυρίως από δυο κλάδους: Αφενός αυτόν που πρωτοσχηματίζεται μες στο μικρό δάσος, δυτικά τής λεωφόρου Αλίμου Καρέα, στο ύψος τού Καρέα αφετέρου, τον κυριότερο, αυτόν που κατεβαίνει τη ρεματιά στην οποία είναι χτισμένη η Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Καρέα. Οι δυο κλάδοι συμβάλλουνε στην οδό Τζαβέλλα στην Ηλιούπολη. Το ρέμα τής Πικροδάφνης είναι ξεσκέπαστο πλην ενός τμήματος στην περιοχή τής Άνω Ηλιούπολης (στο σκεπασμένο μάλιστα τμήμα υπάρχουνε πηγές αδιάλειπτης ροής).
Στο παρόν ακολουθούμε την κυκλική διαδρομή
(βλέπε το χάρτη από τη wikimapia
) που ξεκινά από την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Καρέα και κινείται ανατολικά ανεβαίνοντας δίπλα (όχι παράλληλα) στη ρεματιά, στην οποία βρίσκεται η Μονή.
Ανεβαίνοντας περνάμε από ψηλότερα το σημείο συμβολής των δυο ρεμάτων που σχηματίζουνε τον υπόψη κλάδο και συνεχίζουμε φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο τής (νοτιότερης) ρεματιάς, ψηλά πια και κοντά στην κορυφογραμμή.
Κατόπιν, στο σημείο που λήφθηκε η επόμενη φωτογραφία, στρεφόμαστε νοτιοδυτικά / δυτικά ...
...και
φτάνουμε στην περιοχή Μεταμόρφωση Σωτήρος.
Από εκεί ακολουθούμε μια διαδρομή, σηματοδοτημένη μεν αλλά εκτός μονοπατιού, η οποία περνά από την απόκρημνη περιοχή «Δελφοί» και καταλήγει στο Καταφύγιο τού Υμηττού.
Από εκεί παίρνουμε ένα μονοπάτι για την επιστροφή αφήνοντας την τραχιά, πληγωμένη ανεπανόρθωτα από τις φωτιές, αλλά οικεία αυτή πλευρά τού Υμηττού, που απαιτεί το σεβασμό και την αδιάλειπτη προσοχή τού περιπατητή προσφέροντας την ομορφιά της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου