05 Φεβρουαρίου 2021

[στο αρχαίο ρωμαϊκό γυμνάσιο στους Κυνοσάργους, 02.02.2021]

Στο σημείο διασταύρωσης των οδών Βουρβάχη και Μιχαήλ Κοκκίνη, στους Κυνοσάργους (*), βρίσκονται λιγοστά ερείπια αρχαίου γυμνασίου τής ρωμαϊκής εποχής, στα οποία διακρίνεται και ένα πηγάδι. Η θέση τού ρωμαϊκού αυτού γυμνασίου δεν πρέπει να συγχέεται με αυτή του αρχαίου αθηναϊκού γυμνασίου, η ακριβής θέση τού οποίου στην περιοχή δεν είναι γνωστή.  

























































































(*) Κυνοσάργους < Κυνοσάργες: Περιοχή τού αρχαίου δήμου τής Αθήνας τής Διομείας. Βρισκόταν εκτός των τειχών, νότια τού Ναού Ολυμπίου Διός και ανατολικά τού Ιλισού, στην περιοχή τής σημερινής συνοικίας Κυνοσάργους. Το όνομά του οφείλεται σε ένα λευκό (αργός στα αρχαία σήμαινε λευκός αλλά και γρήγορος) σκύλο, ο οποίος, όταν κάποτε οι Αθηναίοι προσφέρανε θυσία στον Ηρακλή, άρπαξε τους μηρούς από το θυσίασμα και κυνηγημένος από τους Αθηναίους, τρέχοντας, έφτασε στην περιοχή όπου το παράτησε. Οι Αθηναίοι προσφύγανε στο Μαντείο των Δελφών που τους συμβούλευσε, στο σημείο εκείνο, να ιδρύσουν Ιερό προς τιμή του Ηρακλή, το οποίο φτιάξανε και ονομάσανε Κυνοσάργες, όπως και την περιοχή.
Σχετικές με το Ιερό προς τιμή τού Ηρακλή, στην περιοχή, ήταν οι ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις, τα «Ηράκλεια εν Κονοσάργει», που πραγματοποιούνταν την έβδομη μέρα τού μήνα Μεταγειτνίωνα (σ.σ. ήταν ο δεύτερος μήνας τού αττικού ημερολογίου, που διαρκούσε 30 ημέρες από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη)
Εκτός του Ιερού προς τιμή τού Ηρακλή, στην περιοχή λειτουργούσε και γυμνάσιο, το οποίο ιδρύθηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα και ήταν το τρίτο σημαντικότερο στην αρχαία Αθήνα, μετά την Ακαδημία (που ιδρύθηκε από τον Πλάτωνα, μεταξύ τού 386 και του 367 π.Χ., στην περιοχή: Ακαδημία Πλάτωνος) και το Λύκειο (που ιδρύθηκε στα χρόνια τού Πεισίστρατου και στο οποίο ο Αριστοτέλης, το 335 π.Χ. εγκατέστησε την Περιπατητική του Σχολή), ερείπια (αφού καταστράφηκε πλήρως από το ρωμαίο Σύλλα, το 86 π.Χ., το έργο τού οποίου συμπλήρωσαν οι Ερούλοι, το 267 μ.Χ.) τού οποίου βρίσκονται νότια και ανατολικά τού σημερινού Σαρόγλειου Μεγάρου, στην οδό Ρηγίλλης.  
Το ιδιαίτερο τού γυμνασίου αυτού ήταν ότι δεχότανε μόνο «νόθα» παιδιά (δηλαδή από αθηναίο πατέρα και μη αθηναία μητέρα). Εκεί φοίτησε και ο Θεμιστοκλής, του οποίου η μητέρα ήταν από τη Θράκη ή κατά άλλους από την Καρία τής Μικράς Ασίας. Ο Θεμιστοκλής προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανατρέψει αυτή τη παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: