04 Φεβρουαρίου 2021

[στο μονοπάτι "Υδραύλακας τής Γιαννούλας'", 31.01.2021]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από μια πανέμορφη διαδρομή, κατά μήκος τού αρχαίου υδραύλακα (έργο τού Πεισίστρατου, τού 6ου π.Χ, αι.), βόρεια τού οικισμού τής Φυλής, που μάστευε και μετέφερε νερό από το ρέμα τής Γιαννούλας, όπως λέγεται σήμερα, στην αρχαία Αθήνα. Η αξία και επιτυχία τού έργου αναφαίνεται και από υπολείμματα τού μεταλλικού σωλήνα, έργο τής πρόσφατης ιστορίας, που είχε τοποθετηθεί κατά μήκος τού αρχαίου υδραύλακα για να μεταφέρεται νερό προς τη Φυλή.
Στο χάρτη...




























... που βρίσκεται στην αρχή τής διαδρομής, στο τέλος τής οδού Γιαννούλας, επειδή πρέπει να είναι παλιός, τουλάχιστον 20-25 χρόνων, έχουμε σημειώσει, με έντονο κόκκινο, τα εξής:
Τη θέση που ξεκινά ένα πανέμορφο επίσης μονοπάτι (ευελπιστούμε να το περπατήσουμε και παρουσιάσουμε μελλοντικά) από τη Φυλή προς το Φρούριο τής Φυλής,, το οποίο επίσης περνά από ερείπια αρχαίων και παλαιότερων αλλά πιο πρόσφατων υδραυλικών έργων. 
Την εμφανή θέση τού Ρήγματος τής Πάρνηθας, στην περιοχή.
Το μονοπάτι που οδηγεί, μεταξύ άλλων, από το σημείο με τις πινακίδες (βλέπε τις 19η και 20η από τις φωτογραφίες παρακάτω) προς την Αλογόπετρα και το Ρήγμα τής Πάρνηθας. Να σημειώσουμε ότι η πινακίδα προς τη Μονή Κλειστών δεν δείχνει λάθος (όπως θα νόμιζε κάποιος μιας και γεωγραφικά η Μονή Κλειστών είναι προς την αντίθετη τής πινακίδας κατεύθυνση), αλλά από εκεί για να πάει κάποιος πεζοπόρος στη Μονή Κλειστών, πρέπει να κατέβει λίγο νωρίτερα, στο σημείο που έχουμε σημειώσει με κόκκινο κύκλο, προς το ρέμα τής Γιαννούλας, να το περάσει και να συνεχίσει το μονοπάτι στην αντίπερα πλευρά. Η μόνη δυσκολία στο μονοπάτι αυτό είναι η έντονη κλίση του και, την εποχή αυτή, το λασπώδες έδαφος και το νερό που κατεβάζει το ρέμα. Στη 15η φωτογραφία, από αυτές που ακολουθούν, το ρέμα στο σημείο που το εν λόγω μονοπάτι διασταυρώνεται με το ρέμα τής Γιαννούλας.





































----------------
























----------------


















 



















Στις φωτογραφίες που ακολουθούνε: το σημείο που τελειώνει (μάλλον ξεκινά) η διαδρομή τού αρχαίου υδραύλακα και γινόταν η μάστευση τού νερού, το οποίο σημείο βρίσκεται λίγο νοτιότερα από το ύψος τής Μονής Κλειστών. Το μονοπάτι συνεχίζει μες στο ρέμα προς το σπήλαιο Φανερωμένης και τη Μονή Κλειστών αλλά αυτή την εποχή (όπως και μετά από μια περίοδο μεγάλης διάρκειας βροχών) αυτό, στα πλαίσια μιας πεζοπορίας, δεν είναι εφικτό λόγω του νερού που κατεβάζει το ρέμα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: