06 Φεβρουαρίου 2021

[στη σπηλιά στη θέση 37°53'31''N 23°47'56''E στο Νότιο Υμηττό]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τη σπηλιά, στη θέση  37°53'31''N 23°47'56''E, στο Νότιο Υμηττό. Η σπηλιά αυτή βρίσκεται στη βάση μιας ορθοπλαγιάς στη βορειοδυτική πλαγιά τού Στρώματος, σε ύψος 570 περίπου μ. (την είχαμε δει και εδώ – στην 5η φωτογραφία). Χρησιμοποιείται ως στάνη αλλά δεν υπάρχει μονοπάτι πρόσβασης σε αυτήν. Η πρόσβαση εκτός της πορείας που ακολουθήσαμε, από δυτικά, μπορεί να γίνει και από την κορυφή τού Στρώματος από ανατολικά / από πάνω από την ορθοπλαγιά, μέσω ενός σχετικά βατού χάρχαλου, που καταλήγει δίπλα στη σπηλιά και νότιά της.
Η διαδρομή μας (ξεκινήσαμε από την Αίγλη Τερψιθέας, στα 170 μ. υψόμετρο) καταγράφεται στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί ...



























... αλλά θα μπορούσε (για συντομία) να ξεκινήσει και από βορειότερα.
Αρχικά περάσαμε από τη θέση (1) στο χάρτη, δίπλα σε ρέμα το οποίο ξεκινά από νότια τής σπηλιάς που μας ενδιέφερε, όπου υπάρχει στάνη, πιστεύοντας ότι ίσως από κει να ξεκινά μονοπάτι παράλληλα στο ρέμα προς τα πάνω. Δεν υπάρχει.
Κατόπιν κινηθήκαμε προς το ρέμα Βαρελά, από όπου στη νότια πλευρά των πρανών του ξεκινά μονοπάτι το οποίο ακολουθήσαμε. Σύντομα το μονοπάτι παύει και η οφιοειδής πορεία έγινε ανεβαίνοντας εκτός μονοπατιού την πλαγιά. Η βλάστηση τού πευκοδάσους που αναγεννιέται είναι πυκνή αλλά δεν παρουσιάζει εμπόδια (π.χ. «τείχη» πουρναριών ή γκρεμούς) αφήνοντας περάσματα.
Στο κατέβασμα κινηθήκαμε, επίσης εκτός μονοπατιού, λίγο νοτιότερα, στον υδροκρίτη τού μακρόστενου λόφου, από τη σπηλιά μέχρι σχεδόν τα όρια τής Τερψιθέας.

Σημ.
1. Οι φωτογραφίες δεν παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά.
2. Η σπηλιά έχει βάθος περί τα 6-7 μ., είναι γενικά ευρύχωρη με αμμώδες δάπεδο και διάκοσμο ενώ περίπου στο μέσο της είναι πολύ ψηλότερη από το ύψος τής εισόδου της. Το πιο ψηλό της σημείο διακρίνεται αφενός προς τα πάνω στην 11η πανοραμική κατακόρυφη εικόνα αφετέρου παραστατικότερα στην 12η εικόνα, εκεί που πέφτει το μπλε φως τού φακού.
3. Η θέα προς την Τερψιθέα, τη Γλυφάδα, το Σαρωνικό κόλπο αλλά και το λόφο, του νότιου Υμηττού, Στρώμα απολαυστική.
4. Στη σπηλιά υπάρχουνε πολλές ενεργές σταγονορροές και κάτι για το οποίο δεν ήμουνα προετοιμασμένος, πόσο μάλλον αρχές Φλεβάρη, αφθονία διψασμένων κουνουπιών!
5. Τέλος στις δυο τελευταίες εικόνες, διακρίνονται ιστοί αράχνης τελείως καλυμμένοι από σκόνη. 




















Δεν υπάρχουν σχόλια: