01 Φεβρουαρίου 2021

[στην πλαγιά που βρίσκεται ο Ι.Ν. Πρ. Ηλία στο Νότιο Υμηττό, 29.01.2021]

Ανεβαίνοντας κάποιος το μονοπάτι από την Τερψιθέα Γλυφάδας προς τον Ι.Ν. Πρ. Ηλία, ένα από τα πράγματα που διαπιστώνει είναι πως ψηλότερα προς την βραχώδη πλαγιά υπάρχουνε διάσπαρτες αρκετές μικρές σπηλιές, όπως οι δυο που ξεχωρίζουνε στο βράχο που σημειώνεται κατωτέρω, εκ των οποίων αυτή που διακρίνεται δεξιά στη φωτογραφία, δείχνει να είναι η μεγαλύτερη από όλες στην πλαγιά.




















Καθώς προχωρά, και αρχίζει να παίρνει την ανηφορική στροφή προς τα νότια, οι εν λόγω δυο σπηλιές χάνονται από τον ορίζοντά του ενώ μια απόπειρα να τις ψάξει αριστερά τού μονοπατιού, προς τα πάνω στην πλαγιά, θα αποβεί μάταιη. Ο λόγος είναι πως, όπως έρχεται από κάτω τού σχηματίζεται η ψευδαίσθηση ότι το μονοπάτι ακολουθεί πορεία σε χαμηλότερο ύψος από το μακρόστενο σύμπλεγμα των βράχων, άρα οι σπηλιές θα είναι αριστερά του όπως ανεβαίνει. Στην πράξη όμως, το μονοπάτι, και αυτό, λόγω της κλίσης τού μονοπατιού και του βραχώδους εδάφους, δεν είναι άμεσα αντιληπτό, διαπερνά διαγώνια το βραχώδες σύμπλεγμα αφήνοντας δεξιά, προς τα κάτω στην πλαγιά, το βράχο στη βάση τού οποίου, προς την πλευρά τής Τερψιθέας, βρίσκονται οι εν λόγω δυο μικρές σπηλιές, οι οποίες προσεγγίζονται μέσω ενός υποτυπώδους μονοπατιού:

Στη θέση  37°52’57’’N 23°46’46’’E:





















Και στη θέση  37°52’57’’N 23°46’44’’E:  

   






Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, η πρόσβαση στη δεύτερη απαιτεί το ανέβασμα και μετά το κατέβασμα σε ένα πολύ γλιστερό βράχο (λόγω της κλίσης του και την εποχή αυτή και της υγρασίας). Το μήκος τής γλιστερής επιφάνειας είναι περί τα 2,5 μ. με μεγάλη μεν αλλά τέτοια κλίση που οριακά επιτρέπει να το ανέβεις και κατέβεις (φυσικά το κατέβασμα είναι πιο δύσκολο) χωρίς αναρριχητικές δεξιότητες και εξοπλισμό. Αυτό όμως απαιτεί, πέρα από απόλυτα μετρημένες και χωρίς βιάση κινήσεις, να προστατεύεις τα χέρια σου, από έγκαυμα ή σοβαρές εκδορές, με ειδικά γάντια ορειβασίας ή εργασίας με τσόχα, αφού θα δεχθούνε μεγάλη πίεση και τριβή.

Κατόπιν συνεχίσαμε νότια και επιστρέψαμε μέσω του υδροκρίτη / υδατοκρίτη, εκτός μονοπατιού, αλλά σε σηματοδοτημένη πορεία, μεταξύ δυο μικρών ρεμάτων, που βρίσκονται νότια τού Ι.Ν. Πρ. Ηλία. 
























Η πορεία έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί. 












Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι γενικά η διαδρομή κατά μήκος ενός υδροκρίτη προσφέρει μεγάλη θέα και μικρότερες κλίσεις σε σχέση με τα χαμηλότερα σημεία στις ρεματιές, άρα λιγότερες καταπονήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: