Από τη βορειότερη παραλία τής Παλαιάς Επιδαύρου, γνωστής ως Βαγιωνιά, ξεκινά ένα πολύ όμορφο παραθαλάσσιο μονοπάτι, κατά μήκος τού οποίου βρίσκονται τρεις παλιές προβιομηχανικές παραδοσιακές ασβεστοκάμινες (εφεξής ασβεστοκάμινες), εικόνες από τις οποίες ακολουθούνε.
Αρχικά, για λίγες δεκάδες μέτρα μέχρι ένα μικρό όρμο, το μονοπάτι είναι χτιστό.Εκεί, στη θέση 37°38'30''N 23°09'42''E, βρίσκονται λιγοστά τμήματα τής πρώτης από τις ασβεστοκάμινες.
Συνεχίζουμε το μονοπάτι, που πλέον κινείται σε χώμα και πέτρες, στη χερσόνησο που καταλήγει στο ακρωτήρι «Γιαννούζαινα», στην άκρη τού οποίου υπάρχει μεταλλικός φάρος, με υπέροχη θέα προς το βορειότερο μέρος τής απέναντι χερσονήσου «Νησί» (στο οποίο βρίσκεται η αρχαία Επίδαυρος και το αρχαίο θέατρο τής πόλης τής Επιδαύρου), τον κόλπο τής Επιδαύρου, τα Μέθανα κ.λπ..
Στη θέση 37°38'38''N 23°10'02''E, συναντάμε την επόμενη ασβεστοκάμινο, ελάχιστα μέτρα από την βραχώδη ακτογραμμή.
Συνεχίζουμε το μονοπάτι, το οποίο αποκλίνει για 350 περίπου μ. από την ακτογραμμή.
Στη θέση 37°38'51''N 23°09'52''E, συναντάμε την τρίτη στη σειρά ασβεστοκάμινο, η οποία διατηρείται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις προηγούμενες. Ένα μικρό πέτρινο ποίημα σε ένα πανέμορφο τοπίο!
Από εκεί συνεχίζουμε ανατολικά, σε μονοπάτι μη σηματοδοτημένο και κατά τόπους μη ευκρινές μέχρι τη θέση 37°38'54''N 23°10'05''E, όπου βρίσκεται η τέταρτη στη σειρά παραθαλάσσια ασβεστοκάμινος στην περιοχή τής Παλαιάς Επιδαύρου.
Από εκεί συνεχίσαμε βόρεια μέχρι που συναντήσαμε έναν δασικό χωματόδρομο τον οποίο ακολουθήσαμε δυτικά και τέλος επιστρέψαμε μέσω σηματοδοτημένου μονοπατιού.
Θέλοντας να περάσουμε από μια ακόμη ασβεστοκάμινο, η οποία βρίσκεται στη θέση 37°38'50''N 23°09'40''E, δίπλα σε δασικό χωματόδρομο, ο οποίος ξεκινά από το δρόμο που έρχεται στην Παλαιά Επίδαυρο από βόρεια, κοντά σ’ ένα πέταλο, μπήκαμε πεζή στο δασικό χωματόδρομο, που για 200-250 μ. έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Αν, για παράδειγμα, καθώς σήπονται τα σκουπίδια συμβεί αυτανάφλεξη θα φταίνε οι ανεμογεννήτριες και η κλιματική αλλαγή (η οποία υπάρχει αλλά προς το παρόν έχει δημιουργήσει συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση μιας φωτιάς παρά το ξεκίνημα)... Κατόπιν συναντάμε ένα ρυάκι που κατεβάζει κατάμαυρο ρυπαρό νερό!, το περνάμε και λίγα μέτρα μετά συναντάμε την ασβεστοκάμινο.
Η όλη διαδρομή που ακολουθήσαμε έχει σημειωθεί στο χάρτη από την wikimapia που ακολουθεί.
Εδώ τα ανωτέρω σε αρχείο pdf.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου