05 Δεκεμβρίου 2018

[στο Δρακόσπιτο Υμηττού 01.12.2018]

Το Δρακόσπιτο Υμηττού βρίσκεται πολύ κοντά στο αρχαίο λατομείο «Καράβι», περί τα 100 μ. σε ευθεία νοτιοδυτικά του. Μοιάζει με τα δρακόσπιτα στην Εύβοια. Δεν είναι γνωστό πότε και γιατί κατασκευάστηκε, αλλά η χρήση του μάλλον συνδέεται με τη λειτουργία τού αρχαίου λατομείου.
Υπάρχουν δύο δρόμοι να το προσεγγίσει κανείς.
Ο πρώτος (η κόκκινη γραμμή στο χάρτη από το wikimapia) ξεκινάει από τον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Καρέα. Ακολουθούμε ένα μονοπάτι, λίγων εκατοντάδων μέτρων, που βγάζει στο δρόμο που περνάει δίπλα στο «Εθνικό Σκοπευτήριο Βύρωνα». Κατόπιν ακολουθούμε το δρόμο προς το παλιό λατομείο «Εργάνη», το οποίο προσπερνάμε και συνεχίζουμε ανηφορικά για 1.600 μ. Στη δεύτερη στροφή μετά το πυροφυλάκιο ακολουθούμε ένα κακοτράχαλο μονοπάτι (δεν είναι βατό στα πλαίσια ενός περιπάτου και απαιτεί κατάλληλα παπούτσια), προς τα βορειοανατολικά, και μετά από 100 - 150 περίπου μ. πορεία συναντάμε το δρακόσπιτο.
Ο δεύτερος (η μοβ γραμμή) ξεκινάει από το «Στρατόπεδο Σακέτα», περνάει κοντά από τη «Ι.Μ. Αγ. Ιωάννη Κουταλά» και καταλήγει στο αρχαίο λατομείο «Καράβι». Εκεί ακολουθούμε ένα σχετικά πιο βατό από της προηγούμενης διαδρομής μονοπάτι και σε λίγες δεκάδες μέτρα φτάνουμε στο δρακόσπιτο.
Από τις δύο διαδρομές προτιμητέα είναι η δεύτερη. Να σημειώσουμε ότι, στην πρώτη, σε χώρους τού παλιού λατομείου «Εργάνη», στα όρια τού δρόμου, υπάρχουν δεκάδες σκυλιά, μαντρωμένα, αλλά ποτέ δεν μπορεί να είσαι σίγουρος.
Η θέα προς το λεκανοπέδιο της Αθήνας, τα γύρω βουνά και το Σαρωνικό, από το δρακόσπιτο, είναι εξαιρετική.    


























Δεν υπάρχουν σχόλια: