Ο καταρράκτης Πισιών (σ.σ. Τα Πίσια είναι ένα όμορφο χωριό στον επαρχιακό δρόμο Περαχώρας Λουτρακίου - Σχίνου - Αλεποχωρίου - Μεγάρων, λίγα χιλιόμετρα από την Περαχώρα), που βρίσκεται στην πορεία τού ανατολικότερου από τα δύο κύρια ρέματα, τα οποία σχηματίζουνε το ρέμα το οποίο διατρέχει την κοίτη ρεματιάς, βόρεια τού χωριού Πίσια, κατεβάζει νερό σε περιόδους βροχής ή όταν λιώνουνε χιόνια ψηλά προς την κορυφογραμμή των Γερανείων, πάνω από το Λουτράκι. Αξίζει να σημειώσουμε πως το ρέμα βόρεια των Πισιών, που σχηματίζεται από τα υπόλοιπα, κινείται δυτικά και, αν πιστέψουμε τους χάρτες, δεν φαίνεται να καταλήγει στη θάλασσα, μέσω κοίτης – ίσως μέσω καταβοθρών διότι αλλιώς φαντάζομαι τα νερά ανά περιόδους θα λιμνάζανε, αφού η κοίτη του χάνεται κάπου νότια τής Περαχώρας μιας και πέφτει σε μια πεδινή περιοχή που περιβάλλεται πλήρως από ορεινούς όγκους.
Ο καταρράκτης Πισιών είναι ένας μαγευτικός καταρράκτης και όταν θα κατεβάζει νερό το θέαμα θα είναι εντυπωσιακό αν και ο θεατής, όπως φαίνεται από το τοπίο, δεν θα πρέπει σε αυτήν την περίπτωση να νιώθει και ιδιαίτερη ασφάλεια προσεγγίζοντάς τον.
Για να φτάσουμε σε αυτόν ακολουθούμε είτε την κοίτη τού ρέματος, στον οποίο σχηματίζεται, ξεκινώντας από τις παλιές κατασκηνώσεις, κινούμενοι σ’ ένα όμορφο πλατανοδάσος, είτε το μονοπάτι που πήραμε, μήκους περί τα 700 μ., το οποίο ξεκινά από την αρχή τού δασικού χωματόδρομου προς το εξωκκλήσι τής Αγ. Μαρίνας και την αρχαία Κορινθιακή Οινόη (Δίκαστρο) και έχει σημειωθεί με κόκκινη γραμμή στο χάρτη από τη wikimapia που προηγείται των εικόνων.
Για το τέλος αφήσαμε μια θλιβερή συνήθη εικόνα.
Αυτά, τα ελάχιστα σε σχέση με το τι βρίσκεται πεταμμένο, μαζευτήκανε κατά μήκος τού μονοπατιού, σε λίγα μέτρα από την αρχή του, προς το χώρο τού καταρράκτη. Θα σημειώσω μόνο ότι η επίσκεψή μας στο χώρο έγινε το μεσημέρι τής 17ης Ιούλη, μέρα καύσωνα, και ειδικότερα το αλουμινένιο μπουκάλι, που βρισκόντανε εκτεθειμένο στον ήλιο, σε πούσι από πεσμένες πευκοβελόνες, έκαιγε σε βαθμό που αν δεν υπήρχε σακούλα δεν θα μπορούσε κάποιος να το πιάσει.
Και όλα αυτά στα υπέροχα Γεράνεια Όρη, των οποίων έχει κατακαεί το μεγαλύτερο μέρος.
Εδώ, είχαμε παρουσιάσει ένα χάρτη των τεσσάρων (4) καταστροφικότερων φωτιών, από τις πάμπολες, στα Γεράνεια Όρη, τα τελευταία 40 χρόνια. Μόνο που επειδή η τελική εικόνα τής έκτασης που κάηκε πέρσι είναι πολύ χειρότερη τον περνάμε επικαιροποιημένο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου