21 Μαΐου 2021

Γεράνεια 1986-2021

Από το 1922 μέχρι το 2021, στο σύγχρονο ελληνικό κράτος, "καταφέραμε", γιατί κράτος είμαστε όλοι, να περιορίσουμε τις δασικές εκτάσεις, πυρπολώντας τες, από τα 65 εκ. στρέμματα στα 20 εκ. στρέμματα (σ.σ. η έκταση τού σημερινού ελληνικού κράτους είναι 132 εκ. στρέμματα). Φωτιές κατά 99,9% ανθρωπογενείς, σκόπιμες ή από εγκληματική ηλιθιότητα (όπως από το να πηγαίνει ο άλλος κατακαλόκαιρο με αέρα να κάψει χορτάρια μέχρι το να πετά πλαστικά, γυάλινα ή μεταλλικά μπουκάλια, που το καλοκαίρι λειτουργούν ως συγκλίνοντες φακοί των ηλιακών ακτίνων, ή σκουπίδια που σαπίζουν και αυταναφλέγονται) και σπανιότερα από σπινθήρες από τα καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Τα Γεράνεια όρη ανήκουνε στα βουνά που έχουνε ταλαιπωρηθεί πολύ.
Στο χάρτη που ακολουθεί έχω σημειώσει τις εκτάσεις, με τις χρονολογίες, που καήκανε και αφορούνε τις τέσσερις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στα Γεράνεια, διότι δυστυχώς δεν είναι μόνον αυτές αφού στη συγκεκριμένη περιοχή ξεσπούνε δεκάδες μικρές ή μεγάλες κάθε χρόνο.
Από αυτές μόνον η περιοχή που κάηκε το 2001 δείχνει να ανακάμπτει σε σημαντικό βαθμό ενώ αυτή που κάηκε το 1986 σε μικρότερο• σε αυτό "βοήθησε" και η φωτιά τού 2019 που έκαψε 3-4 χιλ. στρέμματα με νεαρά πεύκα. Για αυτές του 2018 και της πρόσφατης, που ακόμα καίει και ενδέχεται το βράδυ τής 20ης προς 21η Μάη να πέσει στην πεδιάδα των Μεγάρων, λόγω του βραχώδους επικλινούς εδάφους και της κλιματικής αλλαγής κρατάω μεγάλες επιφυλάξεις αν θα αναγεννηθεί ποτέ μεγάλης έκτασης πευκοδάσος. Σίγουρα πάντως όχι, μες στις επόμενες δύο δεκαετίες. Ας μην ξεχνάμε ότι σε περιπτώσεις ολοσχερών καταστροφών δασικών εκτάσεων το δάσος δεν ανακάμπτει ποτέ. Κλασσικό παράδειγμα οι Κυκλάδες, που πριν καούν από τον Μπαρμπαρόσα στα μέσα της δεκαετίας 1530-1540 μ.Χ. ήτανε καλυμμένες με πευκοδάση όπως οι Βόρειες Σποράδες.  

ΑΞΙΟΙ !    



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: