23 Σεπτεμβρίου 2022

ΙΡΑΝ - Σεπτέμβρης 2022.

Πριν λίγο καιρό, είχαν κυκλοφορήσει, στην ΕΕ, αφίσες όπως η: 

  












...στο πλαίσιο αποδοχής τής διαφορετικότητας στην ΕΕ. Μια πρωτοβουλία που βρήκε απήχηση και μάλιστα μεγάλη σε αριστερούς ή ακόμα και αναρχικούς χώρους, εκτιμώντας ότι αφού κινούνται ενάντια στην ακροδεξιά θα πρέπει να στηριχτούν. Εξάλλου, όπως λέγανε και λένε, εάν πρόκειται για ελεύθερη επιλογή των γυναικών οφείλουμε να στηρίξουμε την όποια ενδυματολογική τους επιλογή.
Ναι αλλά ΔΕΝ πρόκειται για ελεύθερη επιλογή! Ακόμα και αν ο πατέρας ή ο σύζυγος / αφέντης το επιτρέπει, ακόμα και αν μια μουσουλμάνα μένει μόνη της σε μια δυτική χώρα, από τη στιγμή που οι γυναίκες, σε πολλές μουσουλμανικές χώρες ή περιβάλλοντα, από τη γέννησή τους υφίστανται πλύση εγκεφάλου για το πώς πρέπει να ντύνονται και να συμπεριφέρονται, ελεύθερη επιλογή δεν υπάρχει.
Το hijab και η burka δεν είναι παρά σύμβολα μιας ακραίας πατριαρχίας και υποβάθμισης των γυναικών και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να αποτελούν ελεύθερη επιλογή ελεύθερων ανθρώπων ή τέλος πάντων (αν θεωρούμε ότι η έννοια τής ελευθερίας είναι ουτοπική) ανθρώπων που επιθυμούνε και μάχονται για την αυτοδιάθεση των ανθρώπων.
Η πατριαρχία ανέκαθεν είχε σύμμαχο και όπλο της τις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, αλλά η θέση της γυναίκας δεν είναι η ίδια παντού, όπου μια ή και περισσότερες μονοθεϊστικές θρησκείες κυριαρχούν, ακόμα και στον ισλαμικό κόσμο (σ.σ. αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η γυναίκα καταπιέζεται βάναυσα και σε κράτη μη μονοθεϊστικά όπως η Ινδία). Υπάρχουν λαοί οι οποίοι πλειοψηφικά ασπάζονται το Ισλάμ, όπως οι κούρδοι, όπου η θέση τής γυναίκας είναι πραγματικά ψηλά και άλλοι όπου αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι τρίτης κατηγορίας ή αντικείμενα, όπως το Αφγανιστάν ή το Ιράν σήμερα.
Αυτό όμως φαίνεται ότι αρχίζει να μην αντέχεται από όλους. Ο μαρτυρικός θάνατος τής 22χρονης ιρανής, κουρδικής καταγωγής, Mahsa Amini, στις 16.09.2022, από τους φασίστες τής αστυνομίας ηθών τού Ιράν, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε την μαζική εξέγερση των γυναικών και των νέων, ενάντια στο θρησκευτικό φασιστικό καθεστώς στο Ιράν. Δεν ξέρω ποια θα είναι η τύχη αυτής της εξέγερσης ή πόσο πιθανό είναι να καταλήξει σε μια ανατροπή τού θεοκρατικού καθεστώτος, αλλά
αφενός σε όσους δείχνουν συμπάθεια σε καθεστώτα όπως το ιρανικό απλά και μόνο επειδή αντιτίθεται στη δύση θα πρέπει να τονίσω ότι η ιστορία τελικά έχει καταδείξει πως ο εχθρός τού εχθρού σου μπορεί να είναι και αυτός εχθρός σου και μάλιστα χειρότερος
αφετέρου πως η σημαία με τα κομμένα μαλλιά των ιρανών γυναικών θα μείνει στην ιστορία ως ένα κορυφαίο σύμβολο τού αγώνα ενάντια στο ΦΑΣΙΣΜΟ! 

(η φωτογραφία από το διαδίκτυο)     

22.09.2022      

Δεν υπάρχουν σχόλια: