Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τη διαδρομή που ακολουθήσαμε στην Πάρνηθα, με σημείο αφετηρίας και επιστροφής το χώρο τού πάρκινγκ στο «Μπάφι» μέχρι την κορυφή τού ορεινού όγκου «Ξεροβούνι».
Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί.
Στην επόμενη ο πύργος τού ΟΤΕ στην κορυφή «Όρνιο» με τα σύννεφα μόλις να έχουν διαλυθεί.
Οι ξυλοκόποι έχουν κάνει πολύ δουλειά στον καθαρισμό τού βουνού τής Πάρνηθας ψηλά, στο ελατοδάσος. Να σημειώσουμε ότι ο δασικός δρόμος από το «Μεσιανό Νερό» μέχρι το σημείο που τον αφήσαμε για να ανεβούμε προς την Πηγή «Κυράς», από τα στοιβαγμένα ξερά κλαδιά και κορμούς δέντρων, είναι σχεδόν άβατος. Όλο αυτό το υλικό, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες θα απομακρυνθεί.
Ακολουθούν εικόνες από τη διαδρομή στο μονοπάτι μέχρι το χώρο αναψυχής «Μεσιανό Νερό», όπου υπάρχει και πηγή που ανά περιόδους δίνει νερό. Στο δρόμο μας συναντήσαμε και μια ακόμα πηγή (διακρίνεται στην τελευταία εικόνα).
Ακολουθούν εικόνες από το χώρο αναψυχής «Μεσιανό Νερό».
Στο δρόμο μας συναντήσαμε την πηγή «Κρυφό Νερό».
Ακολουθούν εικόνες από το χώρο αναψυχής «Κορομηλιά» και την ομώνυμη πηγή.
Από εκεί πήραμε το ευδιάκριτο, με αραιή σήμανση στην αρχή αλλά πυκνή αργότερα, μονοπάτι προς την κορυφή τού ορεινού όγκου «Ξεροβούνι»,...
...εικόνες από την οποία ακολουθούν.
Οι επόμενες εικόνες από την κορυφή του με την πολύ καλή θέα προς τα ανατολικά και βόρεια (στην πρώτη εικόνα στο βάθος ο ορεινός όγκος τής Πεντέλης και αριστερά η λίμνη Μαραθώνα).
...στην επόμενη εικόνα διακρίνεται πάνω από τα σύννεφα η κορυφή τού όρους «Δίρφυς Εύβοιας».
...στην επόμενη εικόνα διακρίνεται η κορυφή «Κατσιμίδι», καμένη από τη λαίλαπα τού 2021. Η φωτιά σταμάτησε λίγα μέτρα δυτικότερα. Προς τα πάνω, δεξιά στην εικόνα, διακρίνεται και η λίμνη «Μαραθώνα».
---
...στην επόμενη, που λήφθηκε από ανατολικά τής κορυφής τού όρους «Ξεροβούνι», ένα υπό σχηματισμό καρστικό βύθισμα, ίσως μια δολίνη που ξεκινά να σχηματίζεται.
---
Συνεχίσαμε λίγο και εδώ πήραμε το ανηφορικό μονοπάτι προς «Φλαμπούρι».
Ακολουθούν εικόνες από την πηγή «Κυράς».
Συνεχίσαμε δυτικά μέχρι που το μονοπάτι συναντά το δασικό δρόμο που πάει «Φλαμπούρι».
...στην επόμενη, που λήφθηκε από το μονοπάτι, το «Ξεροβούνι» από δυτικά.
Εκεί πήραμε το μονοπάτι προς την πηγή «Κατάρα». Στο δρόμο συναντήσαμε ένα βραχοσκεπές όπου μια κόγχη του έχει μετατραπεί σε εικονοστάσι.
...στην επόμενη, που λήφθηκε από το μονοπάτι, όμορφη θέα προς τα ανατολικά.
Τέλος ακολουθούν εικόνες από το χώρο τής πηγής «Κατάρα».
Το όνομα πηγή «Κατάρα» σε προκαλεί να το ψάξεις. Τελικά, αυτό που βρήκα – αναφέρεται σε διάφορα site – είναι πως υπάρχει ένας αστικός μύθος για την πηγή «Κυράς», αλλά μάλλον δεν συνδέεται και με την πηγή «Κατάρα» (αν χρειαστεί θα επανέλθουμε).
Συγκεκριμένα ένα κοριτσάκι, που έπασχε από φυματίωση και νοσηλευόταν στο Σανατόριο Πάρνηθας, λόγω της αρρώστιας που το βασάνιζε, δεν μπορούσε να πιεί νερό και ζήτησε από έναν νοσοκόμο να το συνοδέψει μέχρι την πηγή «Κυράς» (σ.σ. η απόσταση πεζή είναι πάνω από 6 χλμ.), το νερό τής οποίας θεωρούνταν ιαματικό. Το κοριτσάκι όμως, μη αντέχοντας, ξεψύχησε στο δρόμο. Ο αστικός μύθος θέλει, με το σούρουπο, το κοριτσάκι να εμφανίζεται ως φάντασμα έξω από το χώρο τού παλιού Σανατόριου, να ζητά από τους περαστικούς να το συνοδέψουνε μέχρι την πηγή «Κυράς» και γρήγορα να χάνεται πάλι μες στο κτίριο.
Και μια πανέμορφη εικόνα από την επιστροφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου