11 Ιανουαρίου 2023

[στη Νήσο Ιωαννίνων, 07.01.2023]

Στο παρόν ακολουθούν λίγες εικόνες από ένα σύντομο πέρασμα, όπως τελικά σύντομα είναι όλα τα περάσματά μας, από την περιοχή των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα: 

(1) Από τη Νήσο Ιωαννίνων στη λίμνη Παμβώτιδα (σ.σ. το μοναδικό νησί λίμνης στην Ευρώπη που κατοικείται - επίσης δεν της αποδόθηκε ποτέ κάποιο όνομα).

Όπως φαίνεται από τον οικισμό Λιγκιάδες Ιωαννίνων, στις νοτιοανατολικές παρυφές τού όρους Μιτσικέλι, με την υπέροχη θέα προς τη λίμνη Παμβώτιδα (οι εν λόγω ληφθήκανε το απόγευμα τής 8ης Γενάρη 2023):




















Από τη λεωφόρο Διονύσου τού Φιλοσόφου, έξω από τα τείχη τής παλιάς πόλης:



















Από τη διαδρομή με το καραβάκι:




















Από τον οικισμό στη Νήσο Ιωαννίνων:



























-(στις δύο πρώτες) όμορφη εικόνα από παλιά λάστιχα που έχουνε μετατραπεί σε γλάστρες:




















-το παλιό Σχολείο. Σήμερα δεν χρησιμοποιείται και τα ελάχιστα παιδιά πηγαίνουν στα Γιάννενα. Κάποτε φιλοξενούσε πάνω από 150 παιδιά:



















-τον Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου, μες στο χώρο τού Σχολείου:



















-αναπαράσταση τού πνιγμού τής κυρά Φροσύνης και άλλων 16 άπιστων γυναικών. Εδώ να θυμίσουμε εν τάχει, την πιο πιθανή ιστορική εκδοχή, πως η κυρά Φροσύνη συνδέθηκε ερωτικά με το γιο τού Αλή Πασά, τον Μουχτάρ Πασά, παντρεμένο με την κόρη τού Ιμπραήμ, τότε πασά Βερατίου και Αυλώνας, την Πασού. Ο Μουχτάρ έκανε δώρο στην κυρά Φροσύνη ένα σμαραγδένιο δακτυλίδι, που του το είχε κάνει δώρο η Πασού στο γάμο τους. Η Πασού κάποια στιγμή το είδε στο δάκτυλό τής κυρά Φροσύνης και έχοντας καταλάβει τι συνέβαινε πήγε έξαλλη στον Αλή Πασά απαιτώντας την αποκατάσταση τής προσβολής που της έγινε από το γιο του ή αλλιώς θα γύριζε στο πατρικό της και ο γάμος, με το γιο του, θα διαλυόταν. Ο Αλή Πασάς ήξερε από καιρό για τη σχέση τού γιου του με την κυρά Φροσύνη, αλλά δεν ήτανε κάτι που τον ενοχλούσε. Η ανάγκη όμως για επιβολή "ηθικής τάξης" προέκυψε, όπως εξάλλου πάντα έτσι συμβαίνει, όταν κατάλαβε ότι έπρεπε πάση θυσία να μην διαταραχτεί η σχέση του με τον Ιμπραήμ, τον πατέρα τής Πασού, για να μην χάσει έναν πολύτιμο για αυτόν σύμμαχο. Για να αποφύγει όμως αντιδράσεις από το γιο του, τον έστειλε σε μακρινή αποστολή στην Αδριανούπολη. Κατόπιν συνέλαβε την κυρά Φροσύνη και άλλες 16 άπιστες γιαννιώτισσες και τις φυλάκισε. Λίγες μέρες μετά, το βράδυ της 11ης Γενάρη 1801, τις παρέδωσε στους δήμιους, οι οποίοι τις μεταφέρανε στις όχθες τής λίμνης, τις επιβιβάσανε σε βάρκες και τις πνίξανε στα παγωμένα νερά της.                
Η αναπαράσταση βρίσκεται μες στο εξαιρετικό Μουσείο «Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου» τής Νήσου Ιωαννίνων.


















-από μια σπηλιά, από τις αρκετές σπηλιές στη Νήσο Ιωαννίνων, με αναπαράσταση τού παλαιότερου τρόπου διαμονής καλογήρων σε αυτές. Βρίσκεται και αυτή μες στο χώρο τού ανωτέρω Μουσείου.



















(2) Aπό το ομιχλώδες παραλίμνιο τοπίο, μπρος από το Κάστρο των Ιωαννίνων, το πρωινό τής 7ης Γενάρη 2023.







  

Δεν υπάρχουν σχόλια: