Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τον αρχαιολογικό χώρο, στην κορυφή τού λόφου Κοτρώνι, στο Καπανδρίτι.
Η σύντομη διαδρομή, κάτι λιγότερο από 2 χλμ. (4 με την επιστροφή), που ακολούθησα πεζή, ξεκινώντας από το γήπεδο Καπανδριτίου, για να προσεγγίσω τον υπόψη αρχαιολογικό χώρο έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
Πριν το λόφο υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες:
Ανεβαίνοντας το λόφο διακρίνονται ερείπια τής αρχαίας οχύρωσης στις πλαγιές τού λόφου:
Ακολουθούν εικόνες από τον αρχαιολογικό χώρο, στην κορυφή τού λόφου, όπου κατά πάσα πιθανότητα βρισκόταν η ακρόπολη των αρχαίων Αφιδνών, με την αρχαιολογική σκαπάνη να συνεχίζει το έργο της. Στην κορυφή βρίσκεται και Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, που για να χτιστεί δυστυχώς καταστράφηκε σημαντικό μέρος των ευρημάτων που αλλιώς θα σωζόντουσαν. Γνωστή επαναλαμβανόμενη ιστορία...
Προτού τις εικόνες μεταφέρω δυο μικρά χαρακτηριστικά αποσπάσματα για τον αρχαιολογικό χώρο.
Στο συγκεκριμένο λόφο εντοπίζονται ευρήματα που δηλώνουν ύπαρξη οχυρωμένου οικισμού της Εποχής του Χαλκού, αλλά και μικρο-ευρήματα του τέλους της Γεωμετρικής εποχής. Τα τελευταία υποδεικνύουν την ύπαρξη ιερού στο Κοτρώνι πριν την κατασκευή του οχυρού. Όσον αφορά στο οχυρό τα κατάλοιπα έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές. Σώζονται κυκλικά τείχη που περιβάλλουν την κορυφή του λόφου, ενώ στα ανατολικά υπάρχει και ευρύτερο περιμετρικό τείχος αρκετά ορατό. Ο ανώτερος περίβολος, που φτάνει μέχρι το σύγχρονο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στην κορυφή, κρίνοντας από τον τρόπο χτισίματος πρέπει να χρονολογηθεί στον 4ο/3ο αιώνα π.Χ. Σε γενικές γραμμές συμπεραίνεται ότι το οχυρό βρισκόταν σε χρήση από τον 5ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ.
Οι ανασκαφές στο Κοτρώνι Καπανδριτίου, όπου πιθανολογείται ότι βρισκόταν η ακρόπολη των αρχαίων Αφιδνών, ξεκίνησαν το 2005, ως ερευνητικό πρόγραμμα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με διττό χαρακτήρα, εκπαιδευτικό και ερευνητικό, και συνεχίζονται ως σήμερα, σε συνεργασία και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Στην περιοχή του Κοτρωνίου, βρέθηκε και νεκροταφείο, το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 2.000 π.Χ. και του 1.600 π.Χ.
Στην επόμενη, στο βάθος, το Καπανδρίτι.
Κλείνω με εικόνες από την υπέροχη θέα προς τη λίμνη Μαραθώνα.
Στην επόμενη το εκκλησάκι Αγ. Σαράντα:
Στην επόμενη μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν: το φράγμα τής λίμνης Μαραθώνα, ο λόφος Κοτρωνίου Μαραθώνα με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ο κόλπος Πεταλιών:
Στην επόμενη στο βάθος το όρος Σκάρπα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου