Στο άκουσμα τού ονόματος Μπελέτσι, το μυαλό μας πάει στη μόλις 7 περίπου στρεμμάτων όμορφη λιμνούλα και σημαντικό υδροβιότοπο, Μπελέτσι, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, η οποία λιμνούλα σχηματίστηκε την εποχή 1973-1975, κατά τη διάρκεια των εργασιών ανοίγματος δρόμων για την ανοικοδόμηση, μες στο πολύ πυκνό τότε πευκοδάσος τής περιοχής (όχι και κάτι πρωτότυπο για τα νεοελληνικά δεδομένα) της Ιπποκράτειου Πολιτείας
Βόρεια όμως της λιμνούλας δεσπόζει ο λόφος Μπελέτσι ή Βελέτσι, ο αρχαίος Φελλεύς, στην κορυφή τού οποίου υπάρχουν ερείπια αρχαίας οχύρωσης και πιθανόν φρυκτωρίας. Φρυκτωρίας που θα επόπτευε μεγάλη έκταση στα βόρεια, ανατολικά και νότιά της ενώ έχει οπτική επαφή με την κορυφή τού λόφου «Κατσιμίδι», όπου επίσης υπάρχουν ερείπια αρχαίου πύργου και πιθανόν φρυκτωρίας. Με βάση τα ευρήματα χρησιμοποιήθηκε τέλη 5ου και αρχές 4ου π.Χ. αι. αλλά και κατά τα ρωμαϊκά χρόνια (οι εν λόγω πληροφορίες από την ερευνητική εργασία τής Κωνσταντίνας Τσαούση: «Οδικό δίκτυο και άμυνα στη Δ-ΒΔ Αττική». Ειδικότερα για τα ρωμαϊκά χρόνια, στην προτελευταία εικόνα (από τις οκτώ που ακολουθούνε για την κορυφή Μπελέτσι), διακρίνονται σπασμένα κεραμικά που σαφώς παραπέμπουνε σε αυτήν την εποχή.
Των εικόνων, που ληφθήκανε μες στο σύννεφο που κάλυπτε την κορυφή Μπελέτσι, προηγείται χάρτης από τη wikimapia, στον οποίο έχει σημειωθεί η σύντομη διαδρομή, την οποία ακολούθησα από το τέλος τής οδού Πυθαγόρα.
Στον προαναφερθέντα χάρτη έχει σημειωθεί και η επίσης μικρή διαδρομή σε δασικό χωματόδρομο, από το τέλος τής οδού Ηρακλείου, στην οδό Πυθαγόρα, μέχρι την παλιά πετρόχτιστη πηγή «Καμάριζα», στο τέλος δασικού χωματόδρομου, στη θέση 38°13’10’’N 23°48’06’’E. Η πετρόχτιστη κατασκευή είναι παλιά, δεν βρήκα πληροφορίες στο διαδίκτυο, αλλά κατασκευαστικά μοιάζει με την παλιά πηγή στις παρυφές τού Κορακοβουνίου, στον Υμηττό, στη θέση 37°59'04''Ν 23°49'17''Ε.
Κλείνουμε με λίγες εικόνες από την υπόψη πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου