09 Ιουλίου 2023

[στον Παλαιόπυργο ή Γαϊτάνα, 08.07.2023]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τη διαδρομή και τα ερείπια τού Παλαιόπυργου ή Πύργου Γαϊτάνα, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στην τεχνητή λίμνη Μαραθώνα, νότια του Καπανδριτίου. Η διαδρομή την οποία ακολούθησα για να φτάσω στον εν λόγω πύργο, είναι πολύ εύκολη, γίνεται σε αγροτικούς/ δασικούς χωματόδρομους, μέσ’ από αμπέλια, πευκόφυτους λόφους και κάποια ελαιοχώραφα, έχει σημειωθεί στον χάρτη από τη wikimapia:


Μέχρι τις αρχές τού 20ου μ.Χ. αι., προτού την κατασκευή τού φράγματος τού Μαραθώνα και τη δημιουργία τής ομώνυμης τεχνητής λίμνης, ο πύργος θα δέσποζε τής περιοχής (σήμερα σκεπασμένης με τα νερά τής τεχνητής λίμνης Μαραθώνα) στην οποία συναντιόντουσαν δυο ρεματιές/ κοιλάδες αφενός αυτής την οποία διέσχιζε το ρέμα/ ποταμός Χάραδρος, που κατεβαίνει από τη Μόλα Πάρνηθας και περνά βόρεια από το Κατσιμίδι, αφετέρου αυτής την οποία διέσχιζε το ρέμα / ποταμός Στεφανόρεμα, που έρχεται από το Βαρνάβα. Να σημειωθεί πως αυτά τα δυο ρέματα / ποτάμια είναι οι κύριοι τροφοδότες με νερό τής τεχνητής λίμνης Μαραθώνα, η οποία τροφοδοτούσε με νερό την Αθήνα από το 1931 μέχρι το 1959.           

Περαιτέρω στο kastra.eu  διαβάζουμε: 

Ο πύργος ήταν φράγκικος και κατασκευάστηκε τον 13ο ή τον 14ο αιώνα. Το πιο πιθανό είναι να κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα όταν την περιοχή διαφέντευαν οι De LaRoche. Προφανώς ο συγκεκριμένος πύργος είχε άμεση οπτική επαφή με τους πύργους της «Γούρμας Ανδριωμένης», πολύ κοντά στα δυτικά του, και του Καλεντζίου στα ανατολικά του. Αμφότεροι αυτοί οι πύργοι δεν υπάρχουν πλέον. Να σημειωθεί πως όταν χτίστηκε ο συγκεκριμένος πύργος δεν υπήρχε η τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα, παρά μικρή κοιλάδα που τη διέσχιζε ο ποταμός Χάραδρος.

Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Μόνο ο βορειοδυτικός και βορειοανατολικός τοίχος σώζονται στις μέρες μας από τον πύργο, ενώ οι δύο άλλοι έχουν γκρεμιστεί εντελώς, γεμίζοντας με τα συντρίμμια τους το εσωτερικό του σε ύψος περίπου 2 μέτρα. Οι διαστάσεις του πύργου είναι 4,18 επί 5,40 μέτρα. Το πάχος των τοίχων είναι μεταξύ 80-85 εκατοστών. Το μέγιστο σωζόμενο ύψος είναι 3,10 μέτρα. Ο πύργος είναι χτισμένος με αργόλιθους και κεραμικά στοιχεία που συνδέονται με ασβεστοκονίαμα. Περιέργως, δεν έχει χρησιμοποιηθεί υλικό από αρχαία οικοδομήματα στην κατασκευή του. Συντρίμμια του έχουν κυλήσει μέχρι και 10 μέτρα απόσταση στα νοτιοανατολικά του. Δεν γνωρίζουμε το αρχικό του ύψος, αλλά σχεδόν σίγουρα θα ήταν τριώροφος, παρόμοιος με τον σχετικά γειτονικό του πύργο της Οινόης Μαραθώνα. Η κατασκευή του είναι ίδια με αυτήν του τελευταίου. Από τις δύο σωζόμενες πλευρές του πύργου δεν διακρίνεται κάποιο άνοιγμα εισόδου προς το εσωτερικό του.































Δεν υπάρχουν σχόλια: