27 Ιουλίου 2023

[στο αρχαίο λιμάνι των Κεγχρέων, 24.07.2023] - μέρος Ι

Εικόνες από το ανατολικό λιμάνι τής αρχαίας Κορίνθου, των Κεγχρέων, το οποίο βρίσκεται στον οικισμό Κεχρεές λίγο βορειότερα των Λουτρών τής Ωραίας Ελένης, είχανε παρουσιαστεί στο παρόν ιστολόγιο πριν οκτώ χρόνια. 
Η εικόνα όμως σήμερα είναι πολύ διαφορετική καθώς έχουνε ξεκινήσει εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής των σωζόμενων ερειπίων στην ξηρά. Το εν λόγω λιμάνι με την πλούσια ιστορία έχει βυθιστεί στο μεγαλύτερο μέρος του λόγω καθιζήσεων μετά από μεγάλους σεισμούς στην περιοχή, ανά τους αιώνες, όπως και πολλά αρχαία κτίσματα γύρω του. 

Στο παρόν όμως, που λόγω όγκου τού φωτογραφικού υλικού θα αναρτηθεί τμηματικά σε δύο συνεχόμενες αναρτήσεις, θα παρουσιαστούν εικόνες από δύο άγνωστους, ο ένας μάλιστα τελείως, αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή τού αρχαίου λιμανιού των Κεγχρέων (σ.σ. ακολουθώ τη γραφή Κεγχρέων, όπως αναφέρεται στην επίσημη πινακίδα στο χώρο, χωρίς να πειράζω τη γραφή Κεγχρεών, όπως αναφέρεται σε πολλά κείμενα κ.λπ.)

Στην απέναντι από τη θάλασσα μεριά τής Ε.Ο. Ισθμού – Αρχαίας Επιδαύρου, στο σημείο που αυτή διασταυρώνεται με την οδό Απ. Παύλου, στη βόρεια μεριά της δεύτερης, σε ένα βύθισμα πνιγμένο στα χόρτα βρίσκονται ερείπια αρχαίων κτισμάτων – πιθανόν το ένα να ήταν ιερό – τα οποία λειτούργησαν επί ρωμαϊκών χρόνων (με βάση την τοιχοποιία τους) χωρίς προσωπικά να μπορώ να πω αν τότε κατασκευάστηκαν ή ανακατασκευαστήκανε και για τα οποία δεν βρήκα πουθενά στο διαδίκτυο κάποια πληροφορία. Στο χώρο επίσης δεν υπάρχει καμία ενημερωτική πινακίδα.

Ακολουθούν εικόνες από το χώρο:






























Κατόπιν πέρασα απέναντι στο χώρο τού αρχαίου λιμανιού και κινήθηκα στην ακτή, για λίγες εκατοντάδες μέτρα, βόρεια προς τον βυζαντινό Πύργο.
Από εκεί συνέχισα το μονοπάτι, κοντά στο όριο τής απόκρημνης ακτής, το οποίο περνά από τα ερείπια πολύ ενδιαφερόντων ρωμαϊκών κτισμάτων:






          
















Αρχαίος λιμένας Κεγχρεών 
Βόρειος μόλος

Το λιμάνι τον Κεγχρεών, με δύο μεγάλους μόλους, έναν βόρειο και έναν νότιο, αποτελούσε το ανατολικό επίνειο της Αρχαίας Κορίνθου στον Σαρωνικό κόλπο. Στον βόρειο μόλο, εντοπίστηκαν και ταυτίστηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα διάφορων χρονολογικών φάσεων. Στην αρχαιοελληνική περίοδο αποδίδεται τοίχος κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής χτισμένος με λιθόπλιvθους από πωρόλιθο και κατά διαστήματα αντηρίδες. Ακολούθησαν κατά την πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο, λιμενικές εγκαταστάσεις που αναγνωρίζονται σε τοιχία από πωρόλιθο και άλλα κτιστά με χρήση συνδετικού υλικού, που είναι ορατά δυτικά του αρχαιοελληνικού τοίχου και συνεχίζουν και ανατολικά εντός της θάλασσας.

Σε μεταγενέστερα φύση και μετά τους σεισμούς του 345 και 375 έγιναν μείζονες ανακατασκευές και ο χώρος ξαναχρησιμοποιήθηκε. Στη βυζαντινή περίοδο ανήκουν ο λίθινος τοίχος που αντικατέστησε μεγάλο τμήμα της νότας πλευράς του συγκροτήματος που είχε καταρρεύσει, ακολουθώντας σχεδόν τον ίδιο άξονα με τον ρωμαϊκό τοίχο οπτοπλίνθων, άλλοι τοίχοι που μετέβαλλαν την εσωτερική διαρρύθμιση του κτηρίου και ο τετράγωνος πύργος που δεσπόζει στο νοτιοανατολικό άκρο του χώρου.

Στο βόρειο τμήμα του χώρου και επί των προγενέστερων εγκαταστάσεων ανεγέρθηκε τον 2ο με 3ο αι. ενιαίο συγκρότημα με τοίχους από οπτόπλινθους. Στο κέντρο του κτηρίου δεσπόζει αυλή λαξευμένη σε φυσικό πωρόλιθο που ορίζεται από μαρμάρινο στυλοβάτη περιστυλίου. Εκατέρωθεν της αυλής σχηματίζονται δυο επιμήκεις πρόστυλοι χώροι, που έχουν πρόσβαση αντίστοιχα σε ευρύχωρα δωμάτια. Το βόρειο δωμάτιο κοσμείται από ψηφιδωτά δάπεδο με μπλε σκούρες, μπορντό, λευκές ψηφίδες, που φέρει διακόσμηση από συνδυασμούς γεωμετρικών σχεδίων πλαισιωμένων από μπορντούρες.

Ενώ αρχικά οι ανασκαφείς ταύτισαν το συγκρότημα με ιερό της Αφροδίτης στη συνέχεια πρότειναν την εναλλακτική ερμηνεία της παραθαλάσσιας πολυτελούς κατοικίας. Μια προσεχτικότερη παρατήρηση της σωζόμενης τοιχοποιίας, των υπόγειων χώρων, των αγωγών, των ψηφιδωτών δαπέδων, του θερμαινόμενου θαλάμου αλλά και η ομοιότητα του συγκροτήματος, με τις λουτρικές εγκαταστάσεις των Ισθμίων, της Αρχαίας Κορίνθου και της Σικυώνας, πιθανώς παραπέμπει στη χρήση του χώρου ως λουτρού.



















-στην επόμενη το κολονάκι τής ΓΥΣ πάνω σε αρχαίο κτίσμα. Πιθανολογώ πάντως ότι όταν τοποθετήθηκε δεν θα είχανε πραγματοποιηθεί οι ανασκαφές που αποκαλύψανε τα ερείπια τού αρχαίου κτίσματος. Στο βάθος, διακρίνονται τα Όνεια Όρη.



















./..

Δεν υπάρχουν σχόλια: