20 Αυγούστου 2023

[στο λόφο Ευαγγελίστρια (Στιμάγκα), 16.08.2023]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τη διαδρομή, την οποία ακολούθησα το πρωινό τής 16ης Αυγούστου 2023, από το χωριό Στιμάγκα Κορινθίας μέχρι την κορυφή τού λόφου Ευαγγελίστρια στα νοτιοδυτικά τής Στιμάγκας.

Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


O λόφος Ευαγγελίστρια, όπως φαίνεται από την πεδινή κορινθία:



Ακολουθούν εικόνες από

Τη διαδρομή:




















-στην επόμενη διακρίνονται: το χωριό Στιμάγκα, η πεδινή κορινθία, ο κορινθιακός κόλπος, τα Γεράνεια όρη και στο βάθος ο Ελικώνας




















-στην επόμενη, στο βάθος ο ορεινός όγκος τής Ζήρειας (Κυλλήνη)



















Το χώρο τού Ι.Ν. Ευαγγελίστριας, στην κορυφή τού ομώνυμου λόφου, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Στο ecastles.culture.gr, διαβάζουμε:
Λείψανα κυκλικού ή τετράγωνου πύργου εντόπιστηκαν από περιηγητές του 19ου αι., αλλά και από σύγχρονους μελετητές στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται μνημείο για τους πεσόντες κατά τον Α και Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις αρχές του 20ου αι. ο πύργος φαίνεται πως είχε καταστραφεί και υλικό του χρησιμοποιήθηκε για τον περίβολο του ναού της Ευαγγελίστριας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ναό που βρίσκεται σήμερα στο ύψωμα έχουν εντοιχιστεί μαρμάρινα γλυπτά μέλη.
Χρονολόγηση πύργου: σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.), οθωμανική.
Η ονομασία Στιμάγκα έχει αλβανική ετυμολογία. Προέρχεται από τη λέξη «μάγκα» που στα ελληνικά σημαίνει αγέλη. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η λέξη σήμαινε τα παλληκάρια των αρματολών. Η περιοχή της Στιμάγκας παρουσιάζει ενδείξεις κατοίκησης από την πρωτοβυζαντινή μέχρι και την σταυροφορική/υστεροβυζαντινή περίοδο. Η θέση όπου εντοπίζεται ο μεσαιωνικός πύργος είχε χρησιμοποιηθεί κατά την αρχαιότητα (αρχαία Θυαμία). Τα τείχη της αρχαίας οχύρωσης σώζονται και σήμερα αλλά δεν έχουν ίχνη μεσαιωνικής χρήσης. Νότια του υψώματος, στη θέση Καμάρι έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά τεκμήρια που δηλώνουν χρήση της θέσης αυτής κατά τη μεσοβυζαντινή και σταυροφορική/υστεροβυζαντινή περίοδο.

-στις επόμενες, ένα σύγχρονο βοηθητικό κτίριο και μια παλιά δεξαμενή νερού που ανακαινίζεται



















-στις επόμενες, ο Ι.Ν. Ευαγγελίστριας





















-στις επόμενες το Μνημείο Πεσόντων Α’ και Β΄ΠΠ, το οποίο κατασκευάστηκε στο χώρο που υπήρχε μεσαιωνικός πύργος
























-στις επόμενες, διάσπαρτοι λίθοι, γύρω από το Μνημείο, κάποιοι από τους οποίους θα ήτανε δομικά υλικά τού πύργου για την κατασκευή του οποίου θα είχανε σίγουρα χρησιμοποιηθεί δομικά υλικά των αρχαιότερων κτισμάτων και τειχών τής ακρόπολης τής αρχαίας πόλης Θυαμία, η οποία ήτανε χτισμένη στην κορυφή τού υπόψη λόφου  


























-τέλος, στις επόμενες, σωζόμενα μέρη τού αρχαίου τείχους τής ακρόπολης της Θυαμίας




    

Δεν υπάρχουν σχόλια: