23 Ιουλίου 2024

[στην αρχαία Κερύνεια, 23.07.2024] - μέρος Ι

Η πιο εντυπωσιακή ολοκληρωτική καταστροφή αρχαίας πόλης και ευρύτερων περιοχών στον ελλαδικό χώρο, οφειλόμενης σε φυσικά αίτια, είναι η περίπτωση τής Σαντορίνης. Δεν είναι όμως η μοναδική και μια όχι και τόσο γνωστή αλλά εντυπωσιακή είναι η καταστροφή τής αρχαίας πόλης Ελίκη και της αρχαίας Κερύνειας που ήταν η ακρόπολη τής πρώτης, στην ανατολική Αχαΐα, το χειμώνα τού 373 π.Χ.
Αναλυτικότερα κείμενα για την καταστροφή και την ανακάλυψη τής θέσης των ανωτέρω αρχαίων πόλεων, από ιστοσελίδες, ακολουθούνε μετά τις εικόνες από τα ελάχιστα σωζόμενα ερείπια τής αρχαίας Κερύνειας, τα οποία βρίσκονται νότια τού Ελαιώνα Αιγίου και λίγες εκατοντάδες μέτρα βορειότερα τού χωριού Μαμουσιά.
Εν τάχει να αναφερθεί πως μια νύχτα, το χειμώνα τού 373 π.Χ., εξ αιτίας ενός τρομακτικού σεισμού στον δυτικό κορινθιακό κόλπο, το έδαφος στην περιοχή μεταξύ των εκβολών των ποταμών Κερυνίτη και Βουραϊκού υπέστη καθίζηση ενώ αμέσως μετά ένα τεράστιο τσουνάμι έπνιξε τα πάντα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ολοκληρωτικά κατεστραμμένη από το σεισμό Ελίκη να βυθιστεί μαζί με όλους τους κατοίκους της, πνίγοντας όσους τυχόν είχαν επιζήσει από το σεισμό ενώ στη θέση τής αρχαίας πόλης  είχε σχηματιστεί μια λίμνη ή λιμνοθάλασσα. Με τα χρόνια από τις μεταβολές τού τοπίου, λόγω γεωλογικών φαινομένων και των προσχώσεων, η λίμνη ή λιμνοθάλασσα εξαφανίστηκε και τα ερείπια τής αρχαίας Ελίκης θαφτήκανε. Καταστροφή υπέστη και η αρχαία Κερύνεια αλλά λόγω της θέσης της, ψηλά στον ορεινό όγκο Βουνί,  δεν επηρεάστηκε από το τσουνάμι.             

Ακολουθούν λίγες εικόνες από τα σωζόμενα, διάσπαρτα, αρχαία ευρήματα τής αρχαίας Κερύνειας κατά μήκος τής διαδρομής την οποία ακολούθησα το πρωινό τής 23ης Ιούλη 2024 και η οποία έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia: 

































Συγκεκριμένα από
Το σημείο εκκίνησης, το Ταφικό Μνημείο τού 3ου π.Χ. αι. (τον επόμενο αιώνα από αυτόν της καταστροφής τού 373 π.Χ.):



















Το παλιό, αρχαίο, μονοπάτι:





















Μια αρχαία κρήνη:




























Ένα αρχαίο κτίριο μεγάλων διαστάσεων:




























---

Τα τείχη:




















Την κορυφή τού όρους Ρούσκιο:













Την κορυφή τού όρους Κλωκός:
















Τμήματα τής αρχαίας οχύρωσης, ένα αναλημματικό τοιχίο κ.λπ. στο χώρο τής ακρόπολης:


























Το μονοπάτι προς το αρχαίο θέατρο (στη 2η εικόνα, στο βάθος, το όρος Παναχαϊκό):




















Το χώρο τού αρχαίου θεάτρου:




















Τα αναλημματικά τείχη δίπλα και βόρεια τού αρχαίου θεάτρου:



















η συνέχεια στην επόμενη ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: