Το όρος Γαβριάς βρίσκεται, χοντρικά, μεταξύ των οροπεδίων τής Νεμέας, νοτιοανατολικά του, και της Στυμφαλίας, βορειοδυτικά του. Οι βόρειες και δυτικές πλαγιές του είναι απόκρημνες ενώ οι νότιες και ανατολικές σβήνουν ομαλά προς τη Νεμέα. Αν και τα εδάφη από τα οποία περιβάλλεται έχουνε λευκά χώματα, στο Γαβριά κυριαρχεί το κοκκινόχωμα. Έχει υψόμετρο 1208 μ. Η κυρίαρχη βλάστηση του, των δέντρων με κορμό, συνίσταται κυρίως από πουρνάρια και γκορτσιές (αγριοαχλαδιές). Ψηλά είδα και κάποιες βελανιδιές ενώ απουσιάζουνε ολοκληρωτικά τα έλατα. Λιγοστά κυπαρίσσια και πεύκα υπάρχουνε κοντά στο χωριό Ασπρόκαμπος, στα βόρεια, και προς τα χωριά Αηδόνια και Πετρή νότια ενώ οι ρεματιές προς τα νότια έχουνε και πλατάνια.
Το ύψος του δεν εντυπωσιάζει συγκρινόμενο με πολλούς από τους γειτονικούς του ορεινούς όγκους, αλλά λόγω της θέσης του η θέα του είναι υπέροχη!
Δυτικά προς τη Ζήρεια κυρίως τη Μικρή και το Γερόντιο όρος.
Νότια προς τα όρη Απέλαυρος, Ολίγυρτος, Λύρκειο, Φαρμακάς, Μεγαλοβούνι Νεμέας κ.λπ.
Νοτιοανατολικά διακρίνονται οι ορεινοί όγκοι πάνω από τις Μυκήνες μέχρι και τον αργολικό κόλπο.
Ανατολικά διακρίνονται μεταξύ άλλων ο Φουκάς, ο Ακροκόρινθος και ο Σαρωνικός κόλπος.
Βόρεια διακρίνονται τα Γεράνεια όρη και πίσω τους ο Κιθαιρώνας, η πεδινή Κορινθία και, πέρα από τον κορινθιακό κόλπο, ο Ελικώνας.
Στην κορυφή του υπάρχουνε λιγοστά ερείπια οχύρωσης των μεσαιωνικών χρόνων από τα χρόνια τής φραγκοκρατίας.
Στο χάρτη από τη wikimapia έχει σημειωθεί η διαδρομή την οποία ακολούθησα, από το χωριό Ασπρόκαμπος και συγκεκριμένα το χώρο μπροστά στο νεκροταφείο μέχρι την κορυφή του. Περί τα 11,5 χλμ. συνολικά με την επιστροφή και 450 μ. υψομετρικής διαφοράς.
Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να ανέβει είτε εκκινώντας από το χωματόδρομο ο οποίος ξεκινά λίγο μετά ένα μεγάλο πέταλο τού δρόμου, ο οποίος έρχεται από το χωριό Ψάρι και κατεβαίνει προς τα χωριά Γαλατάς, Αηδόνια κ.λπ. (είναι η ευκολότερη διαδρομή λόγω μικρότερης υψομετρικής διαφοράς) είτε από τα χωριά Αηδόνια ή Πετρί (είναι η δυσκολότερη διαδρομή λόγω της μεγαλύτερης συγκριτικά υψομετρικής διαφοράς και διπλάσιας απόστασης συγκριτικά με τις άλλες).
Ακολουθούν εικόνες από τη διαδρομή (στην πρώτη εικόνα που λήφθηκε από το δρόμο, ο Γαβριάς από βόρεια):
Η Μικρή Ζήρεια και πίσω της η Μεγάλη:
Η πηγή Γαβριάς, το νερό τής οποίας συλλέγεται σε δεξαμενή. Δίπλα της σπηλαιώδη χαμηλά κοιλώματα από την έντονη διάβρωση των πετρωμάτων:
Σημάδια τής έντονης διάβρωσης των πετρωμάτων:
-Καλημέρα! -Καλημέρα! |
Μεταξύ άλλων πίσω από την απόκρημνη κορυφή Σταυραετός διακρίνεται η λίμνη Στυμφαλία:
Εικόνες από την κορυφή. Στη δεύτερη ερείπια τής μεσαιωνικής οχύρωσης:
Σημείωση: Σε όλη τη διαδρομή ο πεζοπόρος είναι εκτεθειμένος στον ήλιο. Αυτό με προβλημάτιζε λίγο λόγω της εποχής αλλά κάθε ενδοιασμός έσβησε όταν ξεκινώντας την πεζοπορία, στις 7.25 π.μ., 27 Ιούλη του πιο θερμού καλοκαιριού έχει ποτέ καταγραφεί, το θερμόμετρο έλεγε 13 με 14 βαθμούς Κελσίου! και επιστρέφοντας, γύρω στις 11.00, δεν ξεπερνούσε τους 25!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου