29 Ιουλίου 2024

[σε δυο σπηλιές στο Λόφο Κούτσα, στο Καμάρι Κορινθίας, 28.07.2024]

Ο λόφος Κούτσα (εφεξής «Λόφος»), στο Καμάρι Κορινθίας, είναι ένας εντυπωσιακός λόφος που δεσπόζει της παραθαλάσσιας περιοχής, στην Κορινθία, από το χωριό Μελίσσι μέχρι λίγο πριν τα Κάτω Πιτσά, ενώ φαίνεται και από αρκετά σημεία τής ημιορεινής και ορεινής Κορινθίας καθώς και από την κορυφή τής Ζήρειας. Ακολουθώντας το προηγούμενο link μπορεί κάποιος να δει τις προηγούμενες αναφορές στο παρόν ιστολόγιο για το Λόφο.
Στο παρόν επανέρχομαι με αφορμή τις δύο αβαθείς σπηλιές, πάνω από ένα λατομείο, στο βορειανατολικό άκρο τού Λόφου, οι οποίες φαίνονται από πολλά σημεία, βορειότερα τού Λόφου, σε χαμηλότερο υψόμετρο, αλλά και από τη Νέα Εθνική Οδό Κορίνθου-Πάτρας.
Η θέση τους έχει επισημανθεί, στην επόμενη εικόνα, η οποία λήφθηκε από την Παλαιά Εθνική Οδό, μεταξύ Καμαρίου και Ξυλοκάστρου.



















Η προσέγγιση γίνεται εύκολα είτε μέσω του μονοπατιού που έρχεται από δυτικά, από τον Οικισμό «Άνω Ταράτσα Καμαρίου», είτε μέσω του μονοπατιού που ανεβαίνει από νότια, από το σημείο που βρίσκεται ένα αντλιοστάσιο, απέναντι από μια κτηνοτροφική μονάδα. Το δεύτερο έχει το μειονέκτημα ότι περνά δίπλα στο χείλος τού γκρεμού τού λατομείου και είναι σχετικά ασαφές.
Αμφότερα έχουνε σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


Οι σπηλιές είναι ψηλές όσο να χωρέσεις να μπεις όρθιος και αβαθείς. Έχουνε καπνισμένες οροφές και σημάδια ροών νερού στα τοιχώματά τους. Αυτό όμως που προσέχει κανείς, πέρα από τη μαγευτική θέα, είναι τα εμφανή ερείπια / σωζόμενα μέρη πέτρινου τοιχίου – αν κρίνω από τους πεταμένους λίθους, εφόσον δεν έχουν απομακρυνθεί, χαμηλού ύψους – μπροστά στον επιπεδοποιημένο χώρο των σπηλιών.
Δεδομένου ότι δεν έχω βρει αναφορές, στο διαδίκτυο, για τις σπηλιές αυτές ούτε και για τους πύργους που υπάρχουνε παραπάνω, τρείς υποθέσεις εκτιμώ ότι στέκονται λογικά:
-να επρόκειτο για περιτοίχισμα στρούγκας. Αυτό θα πρέπει μάλλον να αποκλειστεί γιατί οι βοσκοί δεν αναλώνανε χρόνο για ιδιαίτερα προσεγμένες κατασκευές ξερολιθιών γύρω από τις στρούγκες τους,
-να πρόκειται για τοιχίο στήριξης παλιού στενού δρόμου / περάσματος, τα ίχνη τού οποίου χάθηκαν από τη λειτουργία τού παρακείμενου λατομείου και
-να πρόκειται για οχυρωματική θέση που θα σχετιζότανε με τους προαναφερθέντες πύργους.
Τελείως απίθανο επίσης να είναι λιγοστά ερείπια αρχαίου Ιερού γιατί δεν φαίνεται να είναι τόσο παλιά.
 Ακολουθούν εικόνες από το χώρο των σπηλιών.:




















-της ανατολικής:




















-και της δυτικής:




   
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: