Το όρος Κλωκός, με υψόμετρο 1.779 μ., βρίσκεται στην Αχαΐα, μεταξύ των ποταμών Σελινούντα, δυτικά του, Κερυνίτη, ανατολικά του, νότια τού χωριού Μελίσσια και βόρεια, χοντρικά, του δρόμου που συνδέει τα χωριά Αγ. Παντελεήμονας και Άνω Μαυρίκι.
Κατάφυτο με έλατα μέχρι το 2007, οπόταν, την καταραμένη εκείνη χρονιά, κάηκε και αυτός ολοσχερώς. Σήμερα έχουν απομείνει μερικές συστάδες ελάτων αλλά και διάσπαρτα έλατα να θυμίζουνε το ελατοδάσος που χάθηκε οριστικά. Τα σημεία που υπήρχε πευκοδάσος έχουν ανακάμψει. Η κορυφή του, όπου υπάρχει το πέτρινο εκκλησάκι Παναγία τού Κλωκού, με την υπέροχη θέα, προσεγγίζεται πεζοπορικά είτε μέσω του χωματόδρομου που ανεβαίνει από το Αχαϊκό Χωριό είτε μέσω του σχετικά πολύ πιο δύσκολου μονοπατιού, λόγω του ανάγλυφου, το οποίο ανεβαίνει από το χωριό Φτέρη.
Το πρωινό τής 1ης Αυγούστου 2024, ακολούθησα τον ανωτέρω χωματόδρομο, μήκους 3,7 χλμ. και υψομετρικής διαφοράς 490 μ., για να ανέβω στην κορυφή, σε μια πορεία που διάρκεσε 1 ώρα και 5 περίπου λεπτά – λίγο λιγότερο διάρκεσε η κάθοδος. Το μονοπάτι συνίσταται για τις υπόλοιπες πλην καλοκαιριού εποχές και σε κάθε περίπτωση, από το Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο, η ανάβαση θα πρέπει να γίνεται πολύ πρωινές ώρες.
Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
Η θέα ήταν υπέροχη αν και λόγω της θολότητας, της ατμόσφαιρας, του πρωινού τής 1ης Αυγούστου 2024, οι ορεινοί όγκοι πέρα από το δυτικό κορινθιακό κόλπο, στη Στερεά Ελλάδα, διακρινόντουσαν δύσκολα.
Μερικές από τις φωτογραφίες, που ακολουθούν, ληφθήκανε κατά την επιστροφή, αλλά παρουσιάζονται σύμφωνα με το σημείο ανόδου.
Στην επόμενη ο Κλωκός από βόρεια:
---
Μια παλιά στρούγκα ,και στο βάθος τα Αροάνια, δεξιά, και η Ζήρεια, αριστερά:
Στο μέσο τής επόμενης το όρος Ρουσκιό:
Μια πηγή:
---
Οι επόμενες από μια κορυφή στα 1.660 μ., που βρίσκεται νότια της ψηλότερης και προσεγγίζεται εύκολα μέσω μονοπατιού. Στη δεύτερη, στο βάθος, το όρος Ερύμανθος:
---
Οι επόμενες από την κορυφή:
Στις δύο επόμενες ο Ερύμανθος:
Το όρος Παναχαϊκό:
H Ναύπακτος:
Το Αίγιο:
Στο βάθος, πέρα από το δυτικό κορινθιακό κόλπο, η Γκιώνα:
Τα μοναδικά νησιά που κατοικούνται στον κορινθιακό κόλπο, τα Τριζόνια:
Η Ζήρεια:
Tα Αροάνια:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου