Από τους πλέον γνωστούς μύθους, που συνδέονται με τον αρχαίο ήρωα Ηρακλή, είναι αναμφίβολα αυτός που σχετίζεται με το πώς σκότωσε ένα φοβερό λιοντάρι που λυμαινότανε, τα προϊστορικά χρόνια, την περιοχή τής Νεμέας και απάλλαξε από την παρουσία του τους κατοίκους τής περιοχής.
Το εν λόγω λιοντάρι, δεδομένου ότι οι μύθοι σχετίζονται με ιστορικά γεγονότα μεταποιημένα από τον άνθρωπο για να τους προσδώσουν ηρωικό ή ποιητικό χαρακτήρα ή άλλοτε για να ερμηνεύσουνε τη λειτουργία τού κόσμου κ.λπ., διέμενε σε μια σπηλιά για τη θέση τής οποίας μόνο υποθέσεις μπορούνε να γίνουνε. Από ό,τι φαίνεται πάντως, στις ανατολικές, κακοτράχαλες, με έντονες διαβρώσεις, πλαγιές τού λόφου Ζωοδόχου Πηγή*, που βρίσκεται ανατολικά τού χωριού Αρχαία Νεμέα, υπάρχει μια σπηλιά που λέγεται ότι είναι αυτή στην οποία διέμενε το λιοντάρι τής Νεμέας, το οποίο σκότωσε ο Ηρακλής. Στο λόφο, ο οποίος από πλευράς καθαριότητας αποτελεί υπόδειγμα, δεν υπάρχει καμία πινακίδα ούτε για την υπόψη σπηλιά ούτε και για τα ερείπια μιας χριστιανικής βασιλικής που ανάγεται στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και βρίσκεται στην κορυφή του, δίπλα στο σημερινό Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής.
*Στο wikimapia αναφερόταν, από τον αρχικό χρήστη που πέρασε το όνομά του, ως λόφος «Ντεμπέ». Το υπόψη τοπωνύμιο δεν μπόρεσα να το διασταυρώσω με άλλες πληροφορίες. Στο www.topoguide.gr αναφέρεται ως λόφος Ευαγγελίστρια, όπως και ο σύγχρονος χριστιανικός ναός ενώ το τοπωνύμιο «Τεμπέ» (παραλλαγμένο τού προηγούμενου) το αναφέρει ως τοπωνύμιο σε μια περιοχή τού παρακείμενου ορεινού όγκου «Παρναβός». Επειδή η πόρτα στην είσοδο στον προαύλιο χώρο τού ναού ήταν κλειδωμένη δεν μπόρεσα να δω πού είναι αφιερωμένος ο σημερινός ναός, αλλά από τους χάρτες τού google και αλλού καθώς και σε ένα αγρότη που ρώτησα φαίνεται ότι το σωστό είναι Ζωοδόχος Πηγή.
Για να ανέβει κανείς στην κορυφή τού υπόψη λόφου και να προσεγγίσει κατόπιν τη σπηλιά θα πρέπει να κινηθεί είτε από νοτιοδυτικά, μέσω ενός καταστραμμένου από τη διάβρωση χωματόδρομου, σήμερα μονοπατιού, που μετά από ένα χώρο με κυψέλες μελισσιού στρώνει είτε από βόρεια μέσω χωματόδρομου που εξυπηρετεί τη συντήρηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας και τον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής. Επέλεξα το πρώτο. Η διαδρομή, περί τα 2,5 χλμ συνολικά – 5 με την επιστροφή, έχει σημειωθεί στο χάρτη από την wikimapia:
Αν και πρόκειται για χαμηλό λόφο εν τούτοις έχει εξαιρετική θέα προς ορισμένες κατευθύνσεις.
Ακολουθούν εικόνες από τη διαδρομή.
Στο βάθος ο λόφος Πρ. Ηλίας, που βρίσκεται ανατολικά τής κωμόπολης Νεμέα, και κάτω το περίφημο Ιερό προς τιμή τού Δία:
Στο video που ακολουθεί, μεταξύ άλλων, διακρίνονται οι ορεινοί όγκοι Μεγαλοβονίου, Παρναβού, Ζήρειας, Πρ. Ηλία, Ευαγγελίστριας Στιμάγκας και Φουκά:
Οι επόμενες από την κορυφή:
-στο βάθος το όρος Φουκάς:
-τα ερείπια από την αρχαία βασιλική:
-ο Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής:
Λίγα μέτρα μετά ξεκινάει το σύντομο μονοπάτι, αλλά χωρίς σηματοδότηση και κατά τόπους ανύπαρκτο, όπου κινείσαι κατ’ εκτίμηση, σε ολισθηρό έδαφος, το οποίο οδηγεί
αφενός σε μια περιοχή με όμορφα βραχοσκεπή:
αφετέρου, λίγο παρακάτω και ανατολικά, τη σπηλιά, η οποία ανάλογα με την οπτική είναι μια επιμήκης που χωρίζεται από μεγάλη κολόνα ή δυο που χωρίζονται από διαμπερές τοίχωμα. Μπροστά της υπάρχει ξερολιθιά, η οροφή της είναι καπνισμένη με στοιχειώδη διάκοσμο και υπέροχη θέα προς τα Δερβενάκια, τον ορεινό όγκο Τρίκορφο, τους ορεινούς όγκους Αγιολιάς κ.λπ., πάνω από τις Μυκήνες, τον αργολικό κάμπο, στο βάθος τού οποίου διακρίνεται το Ναύπλιο με τα φρούρια τής Ακροναυπλίας και του Παλαμιδίου κ.λπ.:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου