30 Μαρτίου 2016

[Καστρίτσα Νέας Ερυθραίας 27.03.2016]

Ένα από τα περισσότερο άγνωστα αρχαία κάστρα στην αττική είναι αυτό της Καστρίτσας Νέας Ερυθραίας, στο δυτικό μέρος της Πεντέλης, στην κορυφή του ομώνυμου λόφου στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται η συνοικία Καστρί. Η περιοχή έχει κηρυχτεί από το 2010 προσωρινός αρχαιολογικός χώρος. Από το κάστρο, που χρονολογείται μεταξύ 4ου και 3ου π.Χ. αιώνα, έχουν απομείνει ελάχιστα μέρη του τείχους, το οποίο αποτελούνταν από στοιβαγμένες πέτρες χωρίς συνεκτικό υλικό (ξερολιθιά) και κτισμάτων ενώ το υλικό των τειχών και των κτισμάτων (οι πέτρες και πολύ λιγότερα κεραμικά υλικά) βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο το χώρο. Μες στο χώρο του κάστρου επίσης υπάρχει ένα υποτυπώδες εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, το οποίο κατασκεύασε το 1958 ο Παναγιώτης Μαρτάκης (Τσεσμέ 1917 – Νέα Ερυθραία 1991) από διάσπαρτα υλικά του κάστρου εξ αφορμής της εικόνας του Αγίου Φανουρίου που κατά τους ισχυρισμούς του είχε βρει στην περιοχή, το 1957. Ως προς την επιλογή του σημείου (που θυμίζει τη συμπεριφορά των πρώτων 2-3 αιώνων της εκχριστιανισμένης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας προς τα αρχαία μνημεία) να κτιστεί το εκκλησάκι, του αισθητικού αποτελέσματος (επιεικώς απαράδεκτου κατ' εμέ) και των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν ας κρίνει ο καθένας.
Η θέση του κάστρου ήταν τέτοια που δέσποζε όλης της κοιλάδας μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης.    
Περισσότερες πληροφορίες:    

Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται από την οδό Θέτιδος, στο Καστρί, λίγες δεκάδες μέτρα από το σημείο συνάντησης των οδών Θέτιδος και Ισμήνης.
Στο σημείο:
























αφήνουμε την οδό Θέτιδος και ακολουθούμε το μονοπάτι. Μετά από μια σύντομη ανηφορική διαδρομή, όλη σε μονοπάτι, μικρότερη του χιλιομέτρου, και με τη βοήθεια πινακίδων και σημείων σε δέντρα και πέτρες:


























φτάνουμε στο χώρο του κάστρου:












Δεν υπάρχουν σχόλια: