25 Οκτωβρίου 2017

[Ο αρχαίος Πύργος της Οινόης 22.10.2017]

Ο αρχαίος Πύργος της Οινόης, φωτογραφίες από τον οποίο ακολουθούν, είναι ο ένας εκ των τριών με το ίδιο όνομα αρχαιολογικής αξίας πύργος στην Αττική. Ως προς τους άλλους, που είναι πολύ μεταγενέστεροι, ο μεν ένας βρίσκεται στην περιοχή του Μαραθώνα (εδώ) ο δε άλλος στη θέση Κοντίτα, κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας της Γοργοεπηκούου, βορειοανατολικά του χωριού της Οινόης και κατασκευάστηκε επί φραγκοκρατίας (εδώ πληροφορίες από το kastra.eu). Ο αρχαίος Πύργος της Οινόης βρίσκεται στην είσοδο του ομώνυμου χωριού της βορειοδυτικής αττικής, 45 περίπου χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, ακριβώς δίπλα στην παλιά εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας.
Είναι ένα από τα τρία σημαντικής αρχαιολογικής αξίας αρχαία μνημεία της ευρύτερης περιοχής του χωριού της Οινόης. Τα υπόλοιπα δύο (για τα οποία θα γίνουν μελλοντικά φωτογραφικά αφιερώματα) είναι:
- ο αρχαιολογικός χώρος της Οινόης, ο οποίος βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα ανατολικά της Οινόης στο δρόμο προς Λεύκα και
- το αρχαίο φρούριο Ελευθερών, το οποίο βρίσκεται 5 περίπου χιλιόμετρα μετά την Οινόη, προς τη Θήβα, δίπλα στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας. 
    























ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΟΙΝΟΗΣ

Ο μεμονωμένος τετράγωνος πύργος της Οινόης, πλευράς 8μ. διατηρεί τη βορειοδυτική γωνία, με 32 δόμους, σε ύψος 14μ. Οι τέσσερις κατώτεροι δόμοι είναι από συμπαγή ασβεστόλιθο, ενώ οι υπερκείμενοι από κροκαλοπαγή. Το διαφορετικό υλικό δόμησης και η τοιχοδομία υποδηλώνουν δύο οικοδομικές φάσεις από τις οποίες η νεότερη τοποθετείται στα μέσα του 4ου αι. π.Χ.

Από τις δοκοθήκες που διακρίνονταν στο εσωτερικό τού πύργου και στήριζαν τα δοκάρια τών πατωμάτων, εκτιμάται ότι υπήρχαν τέσσερις όροφοι, ενώ η ανώτατη σειρά δοκοθηκών στήριζε τη στέγη. Στους ορόφους 2,3 και 4 διακρίνονται τοξοθυρίδες, ενώ στον ανώτερο όροφο υπάρχουν ενδείξεις δύο παραθύρων για μικρούς καταπέλτες. Η είσοδος βρισκόταν πιθανόν στη βόρεια πλευρά.

Η θέση του πύργου, το μέγεθος και ο εξοπλισμός του, ενισχύουν την άποψη του στρατιωτικού του χαρακτήρα. Θα πρέπει να ήλεγχε τη βασική οδό Αθήνας-Θήβας που διερχόταν λίγο βορειότερα και να λειτούργησε ως φρυκτωρία λόγω της οπτικής του επαφής με τουλάχιστον τρεις ακόμη στρατηγικές θέσεις. Ο πύργος ήλεγχε τα ΒΔ σύνορα της Αττικής και αποτελούσε τμήμα του γενικότερου αμυντικού συστήματος της Αθήνας κατά τον 4ο αι. π.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: