30 Μαΐου 2018

[εικόνες από τη Σέριφο 27.05.2018]

Η Σέριφος είναι νησί των δυτικών Κυκλάδων με την ιστορία του να χάνεται στα μυθικά χρόνια. Στη Σέριφο έφτασε, μες σε κουτί, ο μικρός Περσέας με τη μητέρα του Δανάη, όπου τους είχε κλείσει ο βασιλιάς τού Άργους Ακρίσιος και εκεί μεγάλωσε.
Οι μόνιμοι κάτοικοι σήμερα (: αυτοί που μένουν όλο το χρόνο) δεν ξεπερνάνε τους 400 και, εκτός από τους συνταξιούχους, ζουν από τον τουρισμό και πολύ λιγότερο από την κτηνοτροφία και την παραγωγή μελιού. Λίγο παλαιότερα όμως, στις αρχές του 20ου αιώνα, οι μόνιμοι κάτοικοι φτάνανε τους 12.000 εκ των οποίων οι 700 εργαζόντουσαν ως εργάτες στα μεταλλεία σιδήρου, στην τότε πλούσια δυτική πλευρά τού νησιού, στις πλαγιές των βουνών τού οποίου επιπλέον παρήγαγαν σιτάρι και καλής ποιότητας κρασί από ξερικά σταφύλια. Πλαγιές που σήμερα, εγκαταλαλειμμένες αγροτικά, καλύπτονται πλήρως από χαμηλή άγρια βλάστηση. Τα μεταλλεία σιδήρου σήμερα δεν λειτουργούνε διότι είναι ασύμφορη η εξόρυξή του ενώ στην προϊστορική εποχή μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα λειτουργούσανε μεταλλεία εξόρυξης χαλκού.
Στις 21 Αυγούστου 1916 στη Σέριφο έλαβε χώρα μια από τις σημαντικότερες εργατικές απεργίες στην Ελλάδα, από τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, οι οποίοι ζητούσαν 8ωρο και καλύτερες αμοιβές. Η απεργία πνίγηκε στο αίμα με τέσσερις εργάτες νεκρούς. Προς τιμήν των νεκρών τής εξέγερσης κατασκευάστηκε μνημείο, που βρίσκεται στο δυτικό μέρος τής παραλίας τού Μεγάλου Λιβαδιού, δίπλα στο διοικητήριο της εταιρίας. Το διοικητήριο είναι ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικά έργο τού Τσίλλερ.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το εγκαταλελειμμένο κτίριο τού διοικητηρίου καθώς και ένα παραπλήσιο, ομοίως εγκαταλελειμμένο κτίριο τής εποχής, δεχτήκανε μεγάλο πλήγμα από τη φωτιά, πριν λίγα χρόνια, η οποία κατέβηκε την πλαγιά πάνω από το Μεγάλο Λιβάδι και τα έκαψε.
Ακολουθούν φωτογραφίες από τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις των μεταλλείων σιδήρου στο Μεγάλο Λιβάδι και την προβλήτα / γέφυρα φόρτωσης του μεταλλεύματος σε καράβια για το εξωτερικό.




















































Εκτός από το Μεγάλο Λιβάδι, εγκαταστάσεις που αφορούσανε την εξόρυξη τού σιδηρομεταλλεύματος υπάρχουν παντού στη δυτική και νοτιοδυτική Σέριφο. Ενδεικτικά οι φωτογραφίες από την περιοχή τού Κουταλά, που βρίσκεται στο δρόμο από το Λιμάνι της Σερίφου στο Λιβάδι, λίγα χιλιόμετρα πριν το Μεγάλο Λιβάδι.



  


















Στην περιοχή τού Κουταλά σε κάποιο οικόπεδο, βρίσκεται παρατειμένο στο χρόνο, το πρώτο λεωφορείο που κυκλοφόρησε στο νησί.















































------------------------------------

Βεβαίως το να βρεθείς στη Σέριφο και να μην ανέβεις στο Κάστρο στη Χώρα προς το δειλινό, απλά δε νοείται!












Δεν υπάρχουν σχόλια: