29 Αυγούστου 2019

[στον αρχαιολογικό χώρο "Ματράγκα" στα Αθίκια Κορινθίας 26.08.2019]

Παίρνοντας το δρόμο από τα Αθίκια προς την Μονή Παναγίας Φανερωμένης και το Χιλιομόδι, στα 1.300 περίπου μ. από τα Αθίκια, πολύ κοντά στο σημείο που ο δρόμος περνάει το ρέμα Ξεριάς, συναντάμε - στο σημείο υπάρχει μικρό προσκυνητάρι - προς τα αριστερά ένα δασικό δρόμο που οδηγεί, λίγες εκατοντάδες μέτρα μετά, στον αρχαιολογικό χώρο «Ματράγκα».
Καθώς ανεβαίνουμε το δασικό δρόμο προς τον αρχαιολογικό χώρο «Ματράγκα», κατ΄ αρχή θα συναντήσουμε μια διακλάδωση. Ο αρχαιολογικός χώρος «Ματράγκα» βρίσκεται αμέσως μόλις πάρουμε τη δεξιά πορεία, στο δεξί μας χέρι. Εκεί θα δούμε τα ερείπια τού ναού τής Αναστάσεως του Χριστού. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στη θέση αυτή παλαιότερα υπήρχε Ι.Ν. της Οσίας Ματρώνας, που είχε χτιστεί τον 14ου αι. μ.Χ. και είχε ανοικοδομηθεί στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, προς τιμήν τής Θεοτόκου.
Αντίθετα προς τα αριστερά θα συναντήσουμε ένα παλιό κτίριο, πιθανότατα αγροικία, που δίπλα του υπάρχει κτίσμα που θα μπορούσε να είναι παλιά ασβεστοκάμινος. Η γεωμετρία τής κατασκευής της θυμίζει έντονα ασβεστοκάμινο. Το ότι στο εσωτερικό της έχει καλυφθεί με ασβέστη σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα είχε αλλάξει χρήση. Θα πρέπει  να σημειώσουμε ότι στο χωριό  Αλαμάνος, που βρίσκεται κοντά στα Αθίκια παλαιότερα λειτουργούσανε πολλές ασβεστοκάμινοι.
Σημείωση τής 07.09.2019: σε συζήτηση με τον κ. Αναστάσιο Μαρινό, πρόεδρο τών Αθικίων, πρόκειται για υπαίθριο φούρνο.














         

Δεν υπάρχουν σχόλια: