Το σπήλαιο τού Ευριπίδη, στον παραθαλάσσιο οικισμό Περιστέρια τής Σαλαμίνας, απέχει πεζή μόλις 600 περίπου μ. από την ακτή ενώ βρίσκεται σε υψόμετρο 100 περίπου μ. Δεσπόζει από τα βόρεια μικρής βραχώδους, κατάφυτης σήμερα από νεαρά πεύκα, κοιλάδας, στο βάθος της οποίας βρίσκεται κοίτη ρέματος.
Η διαδρομή, παράλληλη στην πορεία τού ρέματος, από το λιμανάκι τού οικισμού Περιστέρια είναι εύκολη. Διατρέχει αρχικά την οδό Ευριπίδη και μετά από 200 μ. συνεχίζει ως ανηφορικό, διαμορφωμένο για εύκολο βάδιση, μονοπάτι.
Αφήνοντας την οδό Ευριπίδη, στα 200 μ. συναντάμε μια παλιά παραδοσιακή ασβεστοκάμινο, κάτι αναμενόμενο αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι πλαγιές τής απάνεμης κοιλάδας συνίστανται από ασβεστολιθικά πετρώματα. Ταυτόχρονα όμως, η ύπαρξή της, μας υποδεικνύει ότι παλαιότερα, στην κοιλάδα αυτή, τα πεύκα θα καλύπτανε μικρότερη έκταση και σίγουρα σε αρκετή απόσταση από την ασβεστοκάμινο.
Συνεχίζουμε και λίγες δεκάδες μέτρα μετά συναντάμε το χώρο τού Ιερού τού Διονύσου.
Αφήνοντας τον περιφραγμένο και περιποιημένο αρχαιολογικό χώρο τού Ιερού, και ακολουθώντας το σημαδεμένο μονοπάτι, σύντομα βρισκόμαστε στην είσοδο τού Σπηλαίου που, σύμφωνα με την παράδοση, ο Ευριπίδης ησύχαζε και έχει συγγράψει μέρος τού τραγικού του έργου. Η είσοδος στο Σπήλαιο, για λόγους ασφαλείας, δεν επιτρέπεται. Η δίοδος τής εισόδου είναι αρκετά χαμηλή και η πρόσβαση στο εσωτερικό του, το οποίο διαθέτει 10 θαλάμους που επικοινωνούνε με στενούς διαδρόμους, θα πρέπει να γίνεται από κατάλληλα εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους προς τούτο.
Υπάρχει όμως και αυτή η σπάνια θέα από το σημείο, για την οποία κάθε απόπειρα περιγραφής είναι ανεπαρκής!
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην κορυφή τού λόφου Κόχη (υψ. 276 μ.), στις νοτιοανατολικές πλαγιές τού οποίου βρίσκεται το Σπήλαιο τού Ευριπίδη, υπάρχουν ερείπια οχυρωματικών έργων των αρχαίων Αθηναίων, η πρόσβαση στα οποία, από την πλευρά αυτή, γίνεται (με ερωτηματικό πάντως) σε δύσβατο βραχώδες περιβάλλον και εκτός μονοπατιού.
Περισσότερα εδώ.
Περισσότερα εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου