20 Νοεμβρίου 2019

[δύο παλιές παραδοσιακές ασβεστοκάμινες στην περιοχή μεταξύ Καλλιτεχνούπολης και Διώνης 19.11.2019]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από δύο ακόμη παλιές παραδοσιακές ασβεστοκάμινες στην Πεντέλη, στην ευρύτερη περιοχή τής Καλλιτεχνούπολης Πεντέλης, πέραν δηλαδή των τριών που είχαμε παρουσιάσει την 20.10.2019. Στο χάρτη από τη Wikimapia, που προηγείται των εικόνων, έχουν αποτυπωθεί οι θέσεις και των παλιών παραδοσιακών ασβεστοκάμινων στην περιοχή αυτή, νότια του Νταού Πεντέλης.




Οι παρούσες βρίσκονται μεταξύ Καλλιτεχνούπολης και Διώνης, στις πλαγιές ρεμάτων, στις θέσεις:

38°01'34"N 23°56'43"E:
Η προσέγγιση γίνεται από το δασικό χωματόδρομο, που ξεκινάει λίγες δεκάδες μέτρα μετά τη διασταύρωση τού δρόμου από την Καλλιτεχνούπολη προς Αθήνα με το ρέμα Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για τον ίδιο δασικό χωματόδρομο που είχαμε αρχικά ακολουθήσει προς την παλιά παραδοσιακή ασβεστοκάμινο στη θέση  38°01'46"N 23°56'51"E, μόνο που τώρα προχωρούμε λίγο νοτιότερα και στρίβουμε δυτικά κατά μήκος ρέματος που κινείται νοτιότερα και παράλληλα με αυτό της Αγίας Παρασκευής.  























38°01'19"N 23°56'24"E:
Η προσέγγιση γίνεται από το δασικό χωματόδρομο, που ξεκινάει στο σημείο που διασταυρώνονται οι οδοί Αιγαίου Πελάγους και Μακεδονίας, στη Διώνη, στο σημείο όπου βρίσκεται εγκαταλελειμμένο το λυόμενο της πρώτης εικόνας (με αφορμή την εικόνα αυτή και εμπνεόμενοι από τη βαρύτητα των ονομασιών των οδών αυτών και του οικισμού θα επανέλθουμε). Ας τονίσουμε μόνον ότι η έκφραση δασικός χωματόδρομος είναι καταχρηστική. Χωματόδρομος προς διευκόλυνση απόθεσης, εκατέρωθεν αυτού, παντός είδους μπαζών και σκουπιδιών θα ήταν ο ενδεδειγμένος.






Δεν υπάρχουν σχόλια: