30 Δεκεμβρίου 2019

[στην παλιά Μονή Αγ. Νικολάου τής Μαλίζας, το ναΐσκο Αγ. Ιωάννη Καλυβίτη και τον καταρράκτη τού Ξηροπόταμου 27.12.2019]

Ανεβαίνοντας το βουνό Ακάμας, το πρωινό της 27ης Δεκέμβρη 2019, αρχικά μέσω του (δασικού) χωματόδρομου, με τα βαθειά νεροφαγώματα, και μετά μέσω ενός μονοπατιού προς τα δυτικά, από το τέλος τού Αιάντειου, βγήκαμε σε ένα σημείο όπου το μονοπάτι μας διασταυρώνεται με την επαρχιακή οδό Αιαντείου Κανακίων και έναν πλατύ δασικό δρόμο.  Ο πλατύς δασικός δρομος προς τα δυτικά, προς τα εκεί που υπάρχει ένας μεγάλος μεταλλικός σταυρός, οδηγεί προς την κορυφή Φούρθι. Προς τα ανατολικά οδηγεί προς την παλιά Μονή τού Αγ.  Νικολάου (της Μαλίζας) και μετά προς τη νεότερη Μονή Αγίου Νικολάου Λεμονιών (Λεημόνα). Βγαίνοντας στο δασικό πλατύ δρόμο ανατολικά γρήγορα τον αφήσαμε για μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή μέσω ενός μονοπατιού παράλληλου στον πλατύ δασικό δρόμο, με τον οποίο το χωρίζει αβαθές ρέμα.
Μετά από πορεία 700 περίπου μ. συναντήσαμε τα ερείπια τής παλιάς Μονής τού Αγ.  Νικολάου.

















Παλιά Μονή Αγ. Νικολάου της Μαλίζας.

Κατά τους περιηγητές Σπον, Σιρώ και Χουέλερ (1) στην περιοχή του σημερινού χωριού του Μουλκίου (2), υπήρξε ένα μοναστήρι όπου στεγάζονταν καλόγεροι. Όταν μεγάλωσε ο πληθυσμός του οικισμού οι μοναχοί έφυγαν από την περιοχή αυτή και αναζήτησαν μια πιο ήσυχη στην κορυφή του βουνού Μαλίζα. Εκεί έχτισαν το μικρό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Σήμερα από το μοναστήρι αυτό σώζονται μόνο ερείπια. Μικρή ανασκαφή έχει κάνει σήμερα ο π. Φουρίκης την δεκαετία του ‘20 και έδωσε κάτοψη της μονής που την χρονολογεί στον 17ο αιώνα. Ο ναΐσκος ήταν απλός και αργολιθοδομικός (βλ. Π. Φουρίκη, ο παλιός Αγ. Νικόλαος της Σαλαμίνας, Ημερολόγιο της Μεγάλης Ελλάδας, 1923). Αργότερα (3) όταν η παρακείμενη πηγή στέρεψε έγινε η μεταστέγαση της μονής στο πιο σύγχρονο ομώνυμο μοναστήρι (4) λίγο παρακάτω.      

(2) Μούλκι ονομαζότανε το Αιάντειο μέχρι το 1915.
(3) Αρχές τού 18ου αι. αν κρίνουμε από τη χρονολογία 1742 που αναγράφεται στη βάση του κωδωνοστασίου της μονής.
(4) Η Μονή Αγίου Νικολάου Λεμονιών (Λεημόνα).


























Κατόπιν συνεχίσαμε στο μονοπάτι δυτικά προς τη νεότερη Μονή Αγίου Νικολάου Λεμονιών (Λεημόνα), 

















το παρεκκλήσι, του 10ου αι., του Αγ. Ιωάννη του Καλυβίτη























και τη θέση που, όταν βρέχει, σχηματίζεται καταρράκτης.



















Ο εν λόγω καταρράκτης βρίσκεται στην πορεία τού ρέματος Ξηροπόταμος, ο οποίος συλλέγει και κατεβάζει, προς το Σαρωνικό κόλπο, τα όμβρια νερά από περιοχές νότια τής κορυφής Φούρθι καταλήγοντας μέσω μιας καταπράσινης διαδρομής στην παραλία των Κανακίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: