Στην Μαυρηνόρα Πεντέλης είχαμε βρεθεί και πριν δυο μήνες (εδώ). Τότε την είχαμε προσεγγίσει από την ανατολική μεριά τού Βαλανάρη, στους δυτικούς πρόποδες τής Μαυρηνόρας. Στο παρόν, με σκοπό να ανεβούμε στη νοτιότερη και κατά τι ψηλότερη,783 μ. έναντι 778 μ., κορυφή τής Μεγάλης Μαυρηνόρας, επιλέξαμε το δασικό δρόμο στη δυτική μεριά τού Βαλανάρη (βλέπε το χάρτη από το google earth)
ο οποίος ξεκινά από το Ντράφι, στο σημείο διασταύρωσης των οδών Κρατίνου και Αγ. Νικολάου (υπάρχει πινακίδα για τη Μονή Αγ. Νικολάου Καλλισίων), περνά κοντά από τη Μονή Αγ. Νικολάου Καλλισίων (λίγες εικόνες εδώ) και, μερικές εκατοντάδες μέτρα βορειότερα τής Μονής, διασταυρώνεται, μεταξύ άλλων, με δύο μικρά ποτάμια, τα οποία κατεβαίνουν από τις ανατολικές πλαγιές τής Πεντέλης, πηγάζουν αντίστοιχα από την πηγή Βαγιάτι (βρίσκεται λίγα μέτρα νοτιότερα από τα ερείπια τής Φραγκοκλησιάς *) και την πηγή Καρακαντά (βρίσκεται δίπλα στην επαρχιακή οδό, που συνδέει την Παλιά Πεντέλη με το εκκλησάκι τού Αγίου Πέτρου και την επαρχιακή οδό Εκάλης – Νέας Μάκρης), τροφοδοτούνται και από άλλες πηγές που βρίσκονται στο διάβα τους, και εκβάλλουν, αφού συμβάλλουν, στο ρέμα Βαλανάρη. Από το ύψος αυτό και νοτιότερα ο Βαλανάρης δεν αποστραγγίζει μόνο επιφανειακά νερά, προϊόντα κατακρημνίσεων, έχει ροή δώδεκα μήνες το χρόνο, φυσικά αυξομειούμενη, και μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ποτάμι.
Στη φωτογραφία που ακολουθεί η κοίτη τού ενός, αυτού από την πηγή Καρακαντά, μικρού ποταμιού, που τελικά εκβάλλει στο Βαλανάρη.
Στη φωτογραφία που ακολουθεί σε πρώτο πλάνο μια πινακίδα που
αφενός δείχνει προς το δύσβατο δασικό δρόμο, που κατεβαίνει στο Βαλανάρη, διασταυρώνεται με αυτόν (ιρλανδική πολύ επικίνδυνη σε ώρα βροχής διάβαση) και καταλήγει στον περιφερειακό δρόμο που περνά βόρεια του Ντραφίου και της Διώνης προς Νταού. Ασφαλέστερο θα ήτανε να ακολουθήσει κάποιος, έτσι κι αλλιώς με κατάλληλο όχημα, το δασικό δρόμο μέσω του οποίου φτάσαμε εδώ (διακρίνεται στο δεξί κάτω μέρος τής φωτογραφίας).
αφετέρου δεν σημαίνει τη Μαυρηνόρα, ο ορεινός όγκος της οποίος βρίσκεται στην άλλη πλευρά τού Βαλανάρη! Αυτό που αξίζει στην πινακίδα είναι πως γράφει τη Μαυρηνόρα με ω, όπως θα περίμενε κανείς με βάση την ετυμολογία και όχι όπως συνήθως συναντάται στους χάρτες κ.λπ.
Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι στο βάθος διακρίνονται περιοχές με τις επικλινείς ποταμιές, για τα μικρά ποτάμια που τις διαρρέουν αναφερθήκαμε νωρίτερα.
-------------------
Η νοτιότερη κορυφή τής Μεγάλης Μαυρηνόρας είναι πιο πεπλατυσμένη σε σχέση με τη βορειότερη και απαιτεί παρόμοια προσπάθεια να την ανέβεις. Δεν υπάρχει μονοπάτι. Η πυκνότητα όμως της χαμηλής βλάστησης και το βραχώδες στη συνέχεια έδαφος μέχρι την κορυφή επιτρέπουνε την άνοδο, οφιοειδώς, χωρίς προβλήματα. Η θέα υπέροχη όπως και η εμπειρία τής αίσθησης τού σχηματισμού νεφών γύρω σου.
--------------------------------------------------------------------------------------------
* αν και το φραγκοκκλησιά μου φαίνεται ορθότερο, πλέον ακολουθώ το φραγκοκλησιά, που συνηθίζεται. Στο ΛΚΝ, δεν αναφέρεται ο όρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου