Μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων, στον ελλαδικό χώρο, που έχουνε γνωρίσει την (απόλυτη) εγκατάλειψη, η αρχαία Πελλήνη κατέχει περίοπτη θέση. Βρίσκεται κοντά, περί το 1 χλμ. δυτικά τού σημερινού χωριού τής Πελλήνης, σε πεπλατυσμένο ύψωμα με υπέροχη θέα ιδιαίτερα προς τον κορινθιακό κόλπο και τον ορεινό όγκο τής Ζήρειας. Η Πελλήνη βρίσκεται 16 χλμ. νοτιοδυτικά τού Ξυλοκάστρου, στην Κορινθία, και για να φτάσουμε ακολουθούμε το δρόμο προς Τρίκαλα Κορινθίας ενώ στα 9 χλμ. στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας τη σχετική πινακίδα.
Φτάνοντας εκεί αλλά και σε όλη τη διαδρομή δεν θα συναντήσουμε καμία ενημερωτική πινακίδα που να πληροφορεί για τον υπόψη αρχαιολογικό χώρο, όπως καμία πινακίδα δεν θα συναντήσουμε ούτε στον αρχαιολογικό χώρο.
Η πρόσβαση, από την Πελλήνη, στον αρχαιολογικό χώρο γίνεται πεζή μέσω αγροτικών χωματόδρομων.
Ο ανυποψίαστος επισκέπτης δεν πρόκειται να καταλάβει ότι βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο καθώς πέραν της έλλειψης ενημερωτικών πινακίδων, δεν υπάρχουνε παρά ελάχιστα διάσπαρτα σωζόμενα μέλη κτιρίων και τειχών τής αρχαίας πόλης και αυτά καλυμμένα από χαμηλή βλάστηση. Η αρχαία Πελλήνη καταστράφηκε ολοσχερώς από τους γότθους, υπό τον Αλάριχο, το 396 μ.Χ., και έκτοτε δεν κατοικήθηκε. Ακόμη και το μεταλλικό κουβούκλιο, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο, δεν είναι εμφανές τι προστατεύει ενώ στα δυτικά όρια τού αρχαιολογικού χώρου, το όχι άμεσα ορατό κάτω μέρος ενός σωζόμενου τμήματος τείχους, μεταγενέστερων χρόνων, αυτό με τις μεγάλες τετραγωνισμένες πέτρες, φαίνεται να προέρχεται από τα αρχαία χρόνια.
Ο χώρος, το πρωινό τής 11ης Αυγούστου 2020, που βρεθήκαμε, ήτανε πνιγμένος από κίτρινα αγριόχορτα, κάτω από ένα καταγάλανο ουρανό, περιβαλλόμενος από ξερικά κτήματα με σταφύλια και (ακριβώς επειδή είναι υπερυψωμένος) πεντακάθαρος σκουπιδιών.
Όταν είχανε γίνει ανασκαφικές εργασίες είχανε βρεθεί και λιγοστά ερείπια ναού προς τιμήν τής Θεάς Αθηνάς και αρχαίου θεάτρου.
Η αρχαία Πελλήνη ήτανε πόλη κράτος της αρχαίας Αχαΐας. Απείχε 60 στάδια από την αρχαία Αιγείρα και 60 στάδια από τον κορινθιακό κόλπο ενώ η υπερυψωμένη περιοχή, όπου ήτανε χτισμένη, βρίσκεται μεταξύ των ποταμών Κριού (ο οποίος σήμερα λέγεται «το ρέμα τής Φόνισσας», όπου βορειότερα λίγο προτού εκβάλει στον κορινθιακό κόλπο, δυτικά τού λόφου Κούτσα, στην κορυφή τού οποίου βρίσκεται η ιερά Μονή Παναγιά η Κορφιώτισσα και στα αρχαία χρόνια ναός τού Διός, σχηματίζει το περίφημο φαράγγι τής Φόνισσας) και Σύθα.
Το όνομά της προέρχεται από τον αργείο Πέλληνα ή το γίγαντα Παλλάδα.
Κατοικήθηκε ήδη από τα προελληνικά χρόνια και αργότερα από Ίωνες και Αχαιούς και στους ιστορικούς χρόνους ήτανε σύμμαχος των Κορινθίων. Στον Τρωικό πόλεμο συμμετείχε με 100 πλοία ενώ οι Πελλήνιοι Αμφίων και Αστέριος συμμετείχανε στην Αργοναυτική εκστρατεία. Από την αρχαία Πελλήνη προήλθανε και τέσσερις ολυμπιονίκες: Ο Φάνας το 512 π.Χ., με τρεις νίκες στον δίαυλο, τον δόλιχο και τον οπλίτη δρόμο. Ο Σώστρατος το 460 π.Χ. στο στάδιο παίδων. Ο Πρόμαχος το 404 π.Χ. στο παγκράτιο και ο Χαίρων τέσσερις φορές στην πάλη: το 356 π.Χ., το 352 π.Χ., το 348 π.Χ. και το 344 π.Χ.
Υπήρχαν ιεροί χώροι προς τιμήν τής Θεάς Αθηνάς, στον προαύλιο χώρου του οποίου υπήρχε και άγαλμα τού Δολίου Ερμή, του Λαμπτήρος Διονύσου, του Θεόξενου Απόλλωνα (προς τιμή τού οποίου γινόντουσαν και αγώνες, τα Θεοξένεια), της Θεάς Αρτέμιδας και της Ειλειθυίας.
Ως επίνεια είχε ανατολικά τούς Αριστοναύτες (το σημερινό Ξυλόκαστρο) και δυτικά τη Γονόεσσα.
Εδώ όλο το αφιέρωμα σε μορφή pdf.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου