20 Οκτωβρίου 2020

[στο Σπήλαιο τής Μαύρης Καρυάτιδας, 17.10.2020]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από ένα από τα πιο εντυπωσιακά, γνωστό σε ελάχιστους λάτρεις τού ορεινού όγκου τού Ποικίλου και του Αιγάλεω όρους, φυσικά μνημεία τού Ποικίλου Όρους, του Σπηλαίου τής Μαύρης Καρυάτιδας.
Η πρώτη προσπάθεια να φτάσουμε το ξεχωριστό αυτό φυσικό μνημείο, την 16.10.2020, δεν ευοδώθηκε. Αίτια: αφενός ο χάρτης που είχα μαζί μου δεν το είχε σημειωμένο σωστά αφετέρου η διαδρομή στα κακοτράχαλα μονοπάτια τής περιοχής αυτής τού Ποικίλου Όρους, νότια τής περιοχής Ζαστάνι, είναι τέτοια που θα μπορούσες να περάσεις δίπλα του και να μην το προσέξεις μες στην πυκνή βλάστηση.
Μετά από επικοινωνία με τον κ. Τάσο Λύτρα, του οποίου το έργο για την ανάδειξη του ορεινού όγκου, που συνίσταται από τα όρη Ποικίλο και Αιγάλεω, είναι κορυφαίο και σημείο αναφοράς (εδώ για παράδειγμα το προς επανέκδοση επικαιροποιημένο έργο του για τα Σπήλαια τού ορεινού όγκου Ποικίλο και Αιγάλεω), μου υπέδειξε το ακριβές σημείο και τη διαδρομή από την κορυφογραμμή (εφόσον επρόκειτο να ξεκινήσω από το τέρμα τής οδού Παπαναστασίου στο Χαϊδάρι) και τον ευχαριστώ για αυτό. Να σημειώσω επίσης ότι, μεταξύ των άλλων, μου υπέδειξε πως στη θέση 38°01'51’’N 23°38'25’’E, στο δυτικό μέρος τής περιοχής Ζαστάνι, τα ερείπομένα κτίσματα είναι από παλιό οικισμό βοσκών, τον Μαντριά Κόλλια.

Έτσι το βροχερό πρωινό τής 17ης Οκτώβρη 2020




ακολουθήσαμε τη διαδρομή (όπως έχει σημειωθεί στο χάρτη από την wikimapia) 


, φτάνοντας τελικά στο Σπήλαιο τής Μαύρης Καρυάτιδας στη θέση 38°01'49"N 23°38'17"E.
Η διαδρομή, μετά την κορυφογραμμή πρακτικά γίνεται σε ένα μονοπάτι, που αλλάζει διαρκώς κατεύθυνση, με σημεία (κάθε ένα αποτελείται από 3-4 πέτρες στοιβαγμένες), για την παρακολούθηση των οποίων απαιτείται πολύ προσοχή, με έντονες κλίσεις και περάσματα από σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Προτού τον προορισμό μας, περάσαμε από ένα μικρό Σπήλαιο – Κοίλωμα στη θέση 38°01'43'' 23°38'17''E

























, στο βορειοανατολικό άκρο ενός ημικυκλικού / κυκλικού σχηματισμού βράχων, ένα Βραχοσκεπές στη θέση 38°01'46"N 23°38'21"E,








και το Σπήλαιο – Μαντρί στη θέση 38°01'48"N 23°38'18"E.





Λίγα μέτρα νοτιότερα από το Σπήλαιο Μαντρί, βρίσκεται προφυλαγμένο στην πυκνή βλάστηση, το Σπήλαιο τής Μαύρης Καρυάτιδας, στη θέση 38°01'49"N 23°38'17"E. Πιθανόν ό,τι απέμεινε από παλαιότερο σπήλαιο που κατέρρευσε, αφήνοντας μια στήλη (από σταλαγμίτη που συνάντησε και ενώθηκε με το σταλακτίτη), τμήμα του βράχου, εκτεθειμένη στα καιρικά φαινόμενα, της οποίας το προς τα έξω τμήμα της χρωματίστηκε μαύρο με τρόπο που θυμίζει μια μαύρη Καρυάτιδα. Ίσως η φύση να θέλει να μας τονίσει ότι εδώ κάποτε γεννήθηκε ο πολιτισμός, η επιστήμη, η φιλοσοφία και στη μαύρη ήπειρο το είδος μας, ο Homo Sapiens Sapiens. Έτσι κι αλλιώς η εικόνα από μόνη της είναι μαγευτική!           








 

Δεν υπάρχουν σχόλια: