30 Οκτωβρίου 2020

[στο Σπήλαιο Πόλιακ στο Ποικίλο όρος 27.10.2020]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από το μικρό σπήλαιο Πόλιακ, που βρίσκεται μες στο χώρο ενός παλιού λατομείου, στη θέση 38°01'09"N 23°38'18"E, δίπλα στο νοτιότερο από τους δασικούς χωματόδρομους, οι οποίοι ξεκινούν από το τέλος τής οδού Αλ. Παπαναστασίου, στο Χαϊδάρι, στα 450 περίπου μ. από την αρχή τού δασικού χωματόδρομου.

Σχετικά με το όνομα τού Σπηλαίου, περνάμε αυτούσιο το σχετικό κείμενο, του κ. Τάσου Λύτρα, από το  βιβλίο του «Τα Σπήλαια του Όρους Αιγάλεω – Κορυδαλλός – Ποικίλο»: 
Αποκαλύφθηκε από τις εργασίες λατόμευσης σε μικρό, ανενεργό σήμερα, λατομείο πίσω από το Ψ.Ν.Α. Δαφνίου σε υψόμετρο 198 μέτρων περίπου. Το άνοιγμα της εισόδου του έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Αποτελείται από δύο θαλάμους σε ημικυκλική διάταξη. Σταλακτιτικός διάκοσμος υπάρχει στην είσοδο και στην πρώτη αίθουσα. Ενδιαφέρον έχει η περίπτωση του Πόλιακ. Ήταν Δανός ο οποίος ήλθε πεζή στην Ελλάδα γύρω στο 1990 με τελικό του προορισμό την ... Ινδία. Ήταν τύπος χίπυ και χρησιμοποίησε την σπηλιά ως κατοικία του για οκτώ περίπου χρόνια. Το εσωτερικό της διαμόρφωσε με ανακυκλώσιμα υλικά. Επισκεύασε δεξαμενή επάνω από το λατομείο στην οποία συγκέντρωνε το νερό της βροχής και το διοχέτευε με λάστιχο δίπλα από την είσοδο της σπηλιάς. Μάζευε φαγητό από τους κατοίκους της περιοχής και τα σκουπίδια. Τάϊζε συστηματικά τα αδέσποτα σκυλιά της περιοχής κι ένα κοπάδι από αυτά τον ακολουθούσε μόνιμα. Συγκέντρωνε κουτάκια αλουμινίου και αφού έφτιαξε ένα μεγάλο σωρό από αυτά τα πούλησε σε επιχείρηση ανακύκλωσης. Με τον τρόπο αυτό συγκέντρωσε κάποια χρήματα κι έφυγε, για να συνεχίσει το ταξίδι του, γύρω στα 1998. Άφησε την σπηλιά πεντακάθαρη, αφού απομάκρυνε ότι είχε συγκεντρωθεί στην διάρκεια των χρόνων της παραμονής του.




Κατόπιν συνεχίσαμε κατά μήκος της κυκλικής πορείας όπως έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


Στην περιοχή, στη θέση 38°01'12"N 23°37'32"E, λίγα μέτρα νότια τής κορυφογραμμής, στα όρια μιας απόκρημνης πλαγιάς, η θέα προς το όρος Αιγάλεω είναι η καλύτερη δυνατή (από πάνω στο έδαφος):


Δεν υπάρχουν σχόλια: