30 Οκτωβρίου 2020

[στο Σπήλαιο στη θέση Στρώμα στην μικρή κοιλάδα που διατρέχει το ρέμα Γιωργίζα 26.10.2020]

Στο παρόν ακολουθούμε μια μικρή, περίπου μιας ώρας, κυκλική διαδρομή από το χώρο τού Κοιμητηρίου Πετρούπολης και το Αμαξοστάσιο τού Δήμου Πετρούπολης μέχρι το Σπήλαιο στη θέση Στρώμα (38°03'28’’N 23°41'14’’E), στα 290 περίπου μ. υψόμετρο, στις νότιες πλαγιές τής κοιλάδας τού ρέματος Γιωργίζα, στην ανατολική μεριά στο βόρειο Ποικίλο όρος.
Η θέα από την κοιλάδα, η οποία κάηκε πριν λίγα χρόνια, αλλά και από σημεία τής διαδρομής που ακολουθήσαμε, ιδίως αυτών που βρίσκονται υπερκείμενα τού λόφου Πρ. Ηλία (οι δυο τελευταίες εικόνες), προς το λεκανοπέδιο τής Αθήνας εξαιρετική!
Στο Σπήλαιο η οροφή είναι κατάμαυρη από κάπνα ενώ έχουν τοποθετηθεί εικονίσματα και καντήλια, το βασικό εικόνισμα των οποίων είναι χειροποίητο κεντημένο κομπλέ. Οι διαστάσεις του είναι: πλάτος Χ βάθος Χ ύψος = 2 Χ 3 Χ 4 (περίπου) μ. (ενώ στο εξωτερικό του μέρος οι κάθετοι βράχοι χρησιμοποιούνται για αναρρίχηση.
Λόγω του βορειοανατολικού προσανατολισμού τής εισόδου του και του πρωινού, λίγο μετά την ανατολή με τον Ήλιο μόλις να έχει σηκωθεί από μεταξύ της Πεντέλης και του Υμηττού δεν αποφεύχθηκαν οι σκιές μας στις φωτογραφίες. 
















Δεν υπάρχουν σχόλια: