Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από ένα μικρό, αλλά με τη δική του ιστορία, σπήλαιο, στη βάση τής «Πέτρας Καψάλας», ενός πέτρινου συμπλέγματος στις νοτιοδυτικές πλαγιές τού Ποικίλου όρους.
Σύμφωνα με το βιβλίο «Τοπωνύμια της Αττικής», του Νίκου Νέζη, ο όρος Ζαβερδέλ(λ)α ή Τζαβερδέλλα αναφέρεται στους χάρτες της Χ.Υ του 1908, του Ελευθερουδάκη Μπαρτ (1912) και στο ΦΕΚ 126α/1968 και αφορά την περιοχή δυτικά τού Ποικίλου όρους (σ.σ. ο όρος είναι αρβανίτικος και αφορά την κοιλάδα που περιλαμβάνεται ανατολικά από το Ποικίλο όρος, δυτικά από τους λόφους Μασούρι, Κάστρο και Μυτούλα, οι οποίοι ανήκουν στη σειρά λόφων / προβουνά τού Ποικίλου, ξεκινά από το ύψος τής διασταύρωσης τής λεωφ. ΝΑΤΟ και της περιφερειακής Αιγάλεω ενώ καταλήγει στην περιοχή ανατολικά των διυλιστηρίων Ασπροπύργου. Η κοιλάδα αυτή στα αρχαία χρόνια λεγόταν Κρωπία).
Στη φωτογραφία που ακολουθεί η κοιλάδα Ζαβερδέλλα από νοτιοδυτικά.Η διαδρομή που ακολουθήσαμε ξεκίνησε και κατέληξε στο Χαϊδάρι, στο τέρμα τής οδού Αλ/ Παπαναστασίου, και καταγράφεται στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί:
Ξεκινήσαμε με το πρώτο φως τού Ήλιου να περνά τον Υμηττό...
... και ν' αρχίσει να κατεβαίνει το όρος Αιγάλεω:
Στη θέση 38°01'30''N 23°37'45''E, δίπλα στο δασικό χωματόδρομο, συναντήσαμε μια μικρή σπηλιά:
Συνεχίζουμε προς την «Πέτρα Καψάλα» ...
... στη βάση τής οποίας, στη θέση 38°01'34''N 23°37'30''E, βρίσκεται η Σπηλιά Ζαβερδέλλα, για την οποία, στο βιβλίο τού Τάσου Λύτρα «Τα Σπήλαια του όρους Αιγάλεω-Κορυδαλλός-Ποικίλο», διαβάζουμε:
Σπήλαιο Ζαβερδέλλα: Μικρό σπήλαιο που βρίσκεται στη βάση του βραχώδους σχηματισμού «Πέτρα Καψάλα», λίγο ψηλότερα του δασικού δρόμου από τον οικισμό Νεόκτιστα προς τον λόφο της Ηχούς. Αναφέρεται με αυτό το όνομα στο βιβλίο του Ηλία Στάβερη «ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ – Όταν η αντίσταση στη βία περνάει τα σύνορα του θρύλου» εκδόσεις Παρασκήνιο – 2005. Χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου για την προσωρινή παραμονή μελών και οπαδών του ΚΚΕ που προορίζονταν να προωθηθούν για να ενταχθούν στον ΔΣΕ. Πρέπει ωστόσο να σχολιασθεί ότι η θέση ήταν ακατάλληλη για τον σκοπό αυτό.
(σ.σ. εάν τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο τού Ηλία Σταβέρη είναι ακριβή ίσως αυτή η ακαταλληλότητα τελικά να το καθιστούσε καταλληλότερο άλλων δυσκολότερα προσεγγίσιμων).Στη φωτογραφία που ακολουθεί, η πορεία μιας σταγόνας, από την οροφή, εκεί που γεννιέται ένας σταλακτίτης προς το δάπεδο τής σπηλιάς, εκεί που γεννιέται ένας σταλαγμίτης, όπως αποτυπώθηκε στο κινητό:
Κι ένα σχετικό βίντεο:
Τέλος επιστρέφοντας, στη θέση 38°01'11''N 23°36'30''E, ακριβώς δίπλα στο δασικό δρόμο, συναντήσαμε μια ακόμη μικρή σπηλιά:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου