Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από το Ρήγμα τής Πάρνηθας, στην περιοχή τού οικισμού τής Φυλής, στη θέση 38°07'21''N 23°39'41''E, ανατολικά τού πετρώδους λόφου τής Αλογόπετρας. Η πρόσβαση, εάν κάποιος θέλει να επισκευτεί μόνον το ρήγμα, είναι πολύ εύκολη: Στη Φυλή, ανεβαίνοντας από Αθήνα στη Λεωφ. Φυλής, αμέσως μετά το γήπεδο, στρίβει στην οδό Θρασύβουλου και στα 340 μ. αριστερά. Στα 320 μ. ο δρόμος διακλαδίζεται. Η αριστερή διακλάδωση, η οδός Γιαννούλας, οδηγεί στο Μονοπάτι "Υδραύλακα τής Γιαννούλας" (το οποίο θα παρουσιάσουμε στην επόμενη ανάρτηση). Η άλλη μετά από λίγες εκατοντάδες μέτρα καταλήγει λίγα μέτρα από το χώρο τού ρήγματος, όπου η ορθοπλαγιά χρησιμοποιείται ως αναρριχητικό πεδίο.
Το Ρήγμα τής Πάρνηθας (συνολικού μήκος 15 χλμ.), στην περιοχή αυτή, ξεκινά από τη βάση τής ορθοπλαγιάς καταλήγοντας σε βάθος πολλών χιλιομέτρων, με την ορθοπλαγιά να βρίσκεται βόρεια τού ρήγματος και το έδαφος, αριστερά στην εικόνα, νότια.
Ο σεισμός, μεγέθους 5,9 βαθμών τής κλίμακας Ρίχτερ (αν και αργότερες μετρήσεις μιλάνε για δυο διαδοχικούς σεισμούς 5,8 και 5,9 βαθμών τής κλίμακας Ρίχτερ), που χτύπησε την Αθήνα στις 14.56.50 της 7ης Σεπτέμβρη 1999, αφήνοντας πίσω του 143 νεκρούς, σχεδόν 5,5 χιλιάδες κατεστραμμένα σπίτια και τεράστιες άλλες καταστροφές σε υποδομές και κτίρια, σήκωσε την Πάρνηθα βόρεια τού ρήγματος έως και 20 εκ. σε κάποια σημεία.
Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν εικόνες τού σημείου, που είμαστε, προτού το σεισμό τής Πάρνηθας, για να φανεί αν όλες οι σχισμές προήλθαν από τις τρομακτικές δυνάμεις, που αναπτυχθήκανε στις τριβώμενες εκατέρωθεν επιφάνειες τού ρήγματος, κατά τη διαφορική κίνηση τού βράχου ως προς το έδαφος, γιατί ρηγματώσεις όπως της δεύτερης και της τρίτης από τις φωτογραφίες που ακολουθούνε σίγουρα δημιουργήθηκαν από το σεισμό. Όπως σίγουρο είναι πως και όσες προϋπήρχανε θα διευρύνθηκαν.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούνε λήφθηκαν από τη βάση τής ορθοπλαγιάς σε μήκος 300 περίπου μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου