08 Απριλίου 2021

[στην αρχαία Καστροπολιτεία τής Κορώνης στο Πόρτο Ράφτη, 04.04.2021]

Στο νοτιοανατολικό μέρος τού Πόρτο Ράφτη, λίγο μετά το Αυλάκι, βρίσκεται η χερσόνησος τής Κορώνης, η οποία συνδέεται με την αττική γη μ’ ένα σχετικά στενό πέρασμα κάνοντάς τη να μοιάζει περισσότερο με μικρό νησί. Η κορυφή της, το Κουρούνι, έχει ύψομετρο 131 μ. Στα βόρειά της βρίσκεται το νησάκι Ράφτης, με την κορυφή του σε υψόμετρο 94 μ., δυτικά της βρίσκεται μια μικρή νησίδα με πολύ χαμηλό υψόμετρο, το Νησί, και ανατολικά της η νησίδα Κορώνη, με μέγιστο υψόμετρο 41 μ.
Η χερσόνησος τής Κορώνης έχει πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και, αν και μέρος της κατοικείται, είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος χωρίς όμως να υπάρχει καμία ενημερωτική πινακίδα.
Από αρχαιολογικές έρευνες, που πραγματοποίησε το 1960 η Αμερικάνικη Σχολή Κλασσικών Σπουδών υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, βρέθηκαν: μεγάλος αριθμός θραυσμάτων ρόδιων αμφορέων που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά κρασιού (τέλους 4ου π.Χ. αι. με μέσα 3ου π.Χ. αι.), νομίσματα από την εποχή του Πτολεμαίου Α΄ και κυρίως του Πτολεμαίου Β΄ (285 - 265 π.Χ.), θραύσματα αγγείων τού 2ου π.Χ. αι., κορινθιακά νομίσματα (εποχής 223 - 193 π.Χ.) και λίγες καρφίδες ασπίδων και χρονολογήθηκαν από διάφορες εποχές νωρίτερα ή μετέπειτα από την εποχή τού Χρεμωνίδειου πολέμου (268 - 261 π.Χ.)
Μεταξύ των πολλών ερειπίων κτισμάτων που βρίσκονται διάσπαρτα στη χερσόνησο ξεχωρίζουν: το περιμετρικό τείχος τής ακρόπολης τής αρχαίας Καστροπολιτείας και το τείχος κατά μήκος τού νότιου μέρους τής χερσονήσου, από τα οποία εικόνες παρουσιάζουμε στο παρόν.  
Σημ.: Η Καστροπολιτεία αυτή σχετίζεται με τον Χρεμωνίδειο πόλεμο και συγκεκριμένα με τα στρατεύματα τού Πατρόκλου, τον οποίο είχε στείλει στην Αττική ο Πτολεμαίος ο Β΄ ο Φιλάδελφος, από την Αίγυπτο, συμμαχώντας με τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες εναντίον τού Αντίγονου Γονατά, γιου τού Δημήτριου τού Πολιορκητή, όταν αυτός εισέβαλε στην Αττική το 268 π.Χ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέραν της ισχυρής στρατιωτικά θέσης της, το λιμάνι προς το Αυλάκι παρείχε ασφάλεια στα πλοία τού Πτολεμαίου από έντονα καιρικά φαινόμενα ή επιδρομές.           

Α) Το τείχος τής αρχαίας ακρόπολης.

Στην περιοχή τής κορυφής Κουρούνι βρίσκονται τα ερείπια τής ακρόπολης τής αρχαίας Καστροπολιτείας τής Κορώνης, επιμήκους σχήματος, που εκτείνεται από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά, μέγιστους μήκος 355 μ. και πλάτους 100 μ. Πέραν τού τείχους, ίχνη κτισμάτων διακρίνονται διάσπαρτα μες στο χώρο τής ακρόπολης όπως και πύργων στο τείχος.
Τα ερείπια τού αρχαίου τείχους σώζονται σε όλη την περίμετρο τής ακρόπολης τής Καστροπολιτείας. Το τείχος είναι κατασκευασμένο με ξερολιθιά, με πάχος που φτάνει τα 2 μ.
Φωτογραφικά κινηθήκαμε, κατά τη φορά των δεικτών τού ρολογιού, ξεκινώντας από το νότιο μέρος τού τείχους. Εδώ σε μορφή ebook όλη η φωτογραφική εξαντλητική αποτύπωση τού τείχους σε όλη του την περίμετρο.     
 





















Β) Το νότιο τείχος.

Διατρέχει όλη τη νότια μεριά τής χερσονήσου, προς την ακτή, είναι κατασκευασμένο με ξερολιθιά με το πάχος του να φτάνει το 1,5 μ. ενώ διαθέτει και εννέα πύργους. Το σωζόμενο σήμερα μήκος του φτάνει τα 800 μ.



















Οι πληροφορίες με βάση το portorafti.online.

Δεν υπάρχουν σχόλια: