06 Μαΐου 2021

[στο Σπήλαιο τού Κίτσου, στην Καμάριζα (Αγ. Κωνσταντίνο) Λαυρίου, 25.04.2021]

Το Λαύριο είναι αγαπημένο μέρος τού ιστολόγου και ανά καιρούς έχουμε παρουσιάσει εικόνες από την πόλη και τις εξορυκτικές μονάδες, στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες λειτουργήσανε κυρίως στον 19ο και 20ο μ.Χ. αι. αλλά και μέρη όπως διαμορφώθηκαν από τις εργασίες αρχαίων μεταλλωρύχων, π.χ. Το Χάος. Ένας τόπος συνυφασμένος με τον πλούτο τής αρχαίας Αθήνας και το σύγχρονο εργατικό κίνημα στην Ελλάδα. 
Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από ένα σημαντικό για την ιστορία του σπήλαιο, του Κίτσου, που βρίσκεται στη θέση 37°44’2’’N 24°00’40’’E, λίγες εκατοντάδες μέτρα βορειότερα τής Καμάριζας (Αγ. Κωνσταντίνος), στις ανατολικές πλαγιές τού ομώνυμου μικρού βουνού (Βουνό τού Κίτσου) και προσεγγίζεται από δασικό δρόμο.





















Σπήλαιο Κίτσου Λαυρίου. 
Το σπήλαιο ανασκάφηκε κατά τη διάρκεια των ετών 1968-1978 από την εν Αθήναις Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Τα ευρήματα που εντοπίστηκαν αποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκε κατά διαστήματα, από την Παλαιολιθική εποχή (40.000 περίπου χρόνια πριν από σήμερα) έως τον 19ο αι. μ.Χ. στη διάρκεια του οποίου αποτελούσε λημέρι του λήσταρχου Κίτσου. Η θέση του σπηλαίου και η θέα του προς την παράκτια Ν/ΝΑ Αττική και τις δυτικές Κυκλάδες, το καθιστούσαν ίσως ιδανικό καταφύγιο και έξοχο παρατηρητήριο, κυρίως στην διάρκεια της Νεολιθικής – από τα τέλη της 6ης έως και την 4η χιλιετία π.Χ. – οπότε και παρατηρείται εντατικότερη χρήση του. 
Ευρήματα του σπηλαίου εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου.

   
Το βραχοσκεπές βορειότερα τού Σπηλαίου (πιθανόν να επικοινωνεί με στενή σήραγγα με τον κύριος χώρο τού Σπηλαίου):



















Στις εικόνες που ακολουθούν ο χώρος τού Σπηλαίου (η είσοδος δεν επιτρέπεται και για λόγους ασφαλείας - οι 5η και 6η από τις φωτογραφίες που ακολουθούνε λήφθηκαν από το άνοιγμα τής εισόδου).
Στη δεύτερη διακρίνεται η ξερολιθιά με την οποία έχει κλειστεί η είσοδος του πλην ενός ανοίγματος, στο οποίο έχει τοποθετηθεί μεταλλική πόρτα, που είναι ανοιχτή, ενώ στις τρίτη και δεύτερη από το τέλος μια είσοδος πάνω από την κύρια. Το μεταλλικό πλέγμα στο έδαφος μπροστά στην είσοδο προστατεύει από πτώση σε βάραθρο, που βρίσκεται εκεί μες στη βλάστηση. Πρόκειται για κάποια είσοδος παλιού ορυχείου ή και φυσικού βάραθρου.











Δεν υπάρχουν σχόλια: