23 Ιουνίου 2021

[στο αρχαίο κάστρο Πάνακτον, 18.06.2021]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τα ερείπια τού αρχαίου κάστρου Πάνακτον στην κορυφή τού λόφου, ο οποίος βρίσκεται δυτικά / νοτιοδυτικά τού χωριού Πράσινο Βοιωτίας, κοντά στα σύνορα με την Αττική καθώς και νεώτερων κτισμάτων που βρίσκονται στο χώρο του.
Το κάστρο είναι αρχαίο, χτίστηκε από τους Αθηναίους, και επόπτευε την περιοχή στα όρια των εδαφών που ελέγχονταν από τους Αθηναίους και τους Θηβαίους, μεταξύ της Πάρνηθας (ανατολικά), του όρους Πάστρα (δυτικά), του οροπεδίου των Σκούρτων (βόρεια) και των δρόμων που έρχονταν από το Θριάσιο πεδίο (νότια), προς το οποίο η θέα είναι εξαιρετική.
Το κάστρο πέρασε στην κυριαρχία των Θηβαίων στο πρώτο μέρος τού πελοποννησιακού πολέμου αλλά με τη Νικίειο Ειρήνη (421 π.Χ.) επανήλθε στην κυριαρχία των Αθηναίων.
Από το αρχαίο αυτό κάστρο σώζονται λιγοστά ερείπια των τειχών, λίγες εικόνες από τα οποία ακολουθούν, ενώ μες στο χώρο του υπάρχουνε διάσπαρτα ίχνη κτισμάτων (όπως αυτού στην 6η εικόνα) κατά πάσα πιθανότητα των μεσαιωνικών χρόνων καθώς μες στο κάστρο αναπτύχθηκε στα χρόνια αυτά οικισμός.





















Από τα ερειπωμένα, μες στο χώρο τού κάστρου, κτίσματα έχουν ταυτοποιηθεί τα: 

- Δύο πηγάδια.  

























Δύο παλαιοχριστιανικοί ναοί.

O νοτιότερος:

















Και ο βορειότερος, που βρίσκεται μεταξύ τού προηγούμενου και της κορυφής τού λόφου:








Ο φράγκικος μεσαιωνικός πύργος, του 14ου ή 15ου μ.Χ. αι., στην κορυφή τού λόφου, κατασκευασμένος από τα υλικά (πέτρες) τού αρχαίου τείχους.








Δεν υπάρχουν σχόλια: