24 Ιουνίου 2021

[στο μικρό φρούριο, στην κορυφή λόφου, στη θέση Πυργάρι, 21.06.2021]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από ένα μικρό αρχαίο φρούριο, στο εσωτερικό τού οποίου υπάρχει κυκλικός Πύργος. Ο Πύργος τού συγκεκριμένου φρουρίου είναι ίδιας τεχνοτροπίας με αυτόν που βρίσκεται στο αρχαίο φρούριο βόρεια τής Ελευσίνας στη θέση Πλακωτό.
Σίγουρα θα λειτούργησε ως Φρυκτωρία και είναι ένας από τους αρχαίους Πύργους, που χτίσανε σε στρατηγικά σημεία, οι αρχαίοι Αθηναίοι, για να ελέγχουνε τους δρόμους, που διασχίζανε τη μεγαρική πεδιάδα, προς την Αθήνα από τα δυτικά. Να σημειώσουμε επίσης πως στα αρχαία χρόνια δεν υπήρχε δρόμος μέσω της Κακιάς Σκάλας και από την Πελοπόννησο ερχόντουσαν μέσω μιας πορείας που περνούσε από (τα τοπωνύμια σύγχρονα) Κόρινθο - Λουτράκι - Περαχώρα - Πισιά - Σχίνο - Αλεποχώρι - Μεγαρική πεδιάδα - Νέα Πέραμο (Μεγάλο Πεύκο) - Ελευσίνα - πέρασμα μεταξύ Ποικίλου όρους και Πάρνηθας (όπου οι Αθηναίοι είχανε κατασκευάσει το τείχος Δέμα). 
Το υπόψη φρούριο, βρίσκεται στη θέση 38°01'34''N 23°23'34''E, βορειοδυτικά τής Νέας Περάμου, στην κορυφή λόφου, ο οποίος, αν και δεν υπάρχει μονοπάτι, δεν παρουσιάζει κάποια δυσκολία να τον ανέβει κάποιος.
Να σημειώσουμε ότι δίπλα, στο βόρειο μέρος τού Πύργου, υπάρχουν ερείπια άλλων αρχαίων κτισμάτων (βλέπε την 3η εικόνα).















Δεν υπάρχουν σχόλια: