27 Ιουνίου 2021

[στις αρχαίες Παγές ή Πηγές, 23.06.2021]

Η αρχαία πόλη των Παγών (σύμφωνα με τη δωρική διάλεκτο) ή Πηγών (σύμφωνα με την ιωνική διάλεκτο) βρισκότανε στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το χωριό τού Κάτω Αλεποχωρίου, στο ανατολικό άκρο τού Κορινθιακού κόλπου και τις δυτικές παρυφές τού όρους Πατέρας, κατέχοντας ιδιαίτερη στρατηγική θέση, αν λάβουμε υπόψη ότι στα αρχαία χρόνια από εκεί περνούσε ο κύριος δρόμος που συνέδεε την Πελοπόννησο με την Αττική.
Ερείπια της αρχαίας πόλης, εικόνες από τα οποία ακολουθούν, σώζονται διάσπαρτα μες στο Κάτω Αλεποχώρι, κυρίως δίπλα στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου.

Για κάθε θέση αναφέρονται οι συντεταγμένες της.

38°04'50''N 23°11'44''E: 

 





































38°05'00''N 23°11'18''E:






  



































38°05'02''N 23°11'17''E:  




















38°05'06''N 23°11'16''E:  






















38°05'10''N 23°11'15''E:  




ΤΕΤΡΑΠΛΕΥΡΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ

Αρχαίες Παγές
Οι αρχαίες Παγές ή Πηγές υπήρξαν κώμη και λιμάνι των αρχαίων Μεγάρων στον Κορινθιακά Κόλπο. Αναφέρονται από τον ιστορικό Θουκυδίδη για το ρόλο τους κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Τον 2ο αι. π.Χ. αυτονομήθηκαν, εντάχθηκαν στην Αχαϊκή Συμπολιτεία και έκοψαν δικό τους νόμισμα. Στη σφαίρα επιρροής των Παγών συμπεριλαμβανόταν το μικρό λιμάνι του Πανόρμου, στον όρμο της Ψάθας, για το οποίο οι Παγές φιλονικούσαν με τη γειτονική πόλη των Αιγοσθένων (Πόρτο Γερμενό). Στην πόλη των Παγών υπήρχε θέατρο και αγορά. Αναφέρονται επίσης ιερά τον Διός, της Αρτέμιδος, της Ίσιδος καθώς και του ήρωα Αιγιαλέα. Ο περιηγητής Παυσανίας, τον 2ο αι. μ.Χ. αναφέρει ότι υπήρχε χάλκινο άγαλμα της Αρτέμιδος Σωτείρας, όμοιο με αυτό που βρισκόταν στα Μέγαρα. Η κατοίκηση της θέσης επιβεβαιώνεται αρχαιολογικά και κατά τους πρώιμούς χριστιανικούς χρόνους. Στα βυζαντινά χρόνια οι Παγές αναφέρονται ως επισκοπική έδρα.

Τα τείχη
Η ακρόπολη της αρχαίας πόλης εντοπίζεται στο ύψωμα, όπου σήμερα βρίσκεται ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής. Παραπλεύρως του δρόμου Μεγάρων - Αλεποχωρίου, είναι ορατά τμήματα του αρχαίου τείχους, θεμέλια πύργων και πυλών. Από το βόρειο τείχος της ακρόπολης ξεκινούσαν οχυρωματικά τείχη πού κατέληγαν στη θάλασσα προκειμένου να προστατεύεται το αρχαίο λιμάνι. Μικρό τμήμα του δυτικού οχυρωματικού σκέλους και πύλη έχουν ανασκαφεί στην περιοχή του ρυμοτομημένου οικισμού στο Κάτω Αλεποχώρι (οικόπεδο ΟΤΕ).

Τα αρχαία Νεκροταφεία                         
Εξωτερικά των αρχαίων τειχών έχουν ανασκαφεί τμήματα των νεκροταφείων της αρχαίας πόλης. Οι ταφές χρονολογούνται από τα κλασικά χρόνια (5ος αι. π.Χ.) μέχρι και τους πρώιμους χριστιανικούς χρόνονς (5ος αι. μ.Χ.). Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι το νεκροταφείο των ελληνιστικών χρόνων στη θέση Πυργάρι, όπου οι τάφοι ήταν λαξευμένοι στο φυσικό βράχο.

























38°05'09''N 23°11'08''E (ο εν λόγω χώρος, που είναι ο μόνος περιφραγμένος, ερευνάται και βρίσκονται η αγορά τής αρχαίας πόλης και το θέατρό της):  



















38°05'10''N 23°11'14''E:  



















Δεν υπάρχουν σχόλια: