28 Ιουνίου 2021

[στον αρχαίο Πύργο τής Ψάθας, 23.06.2021]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τον ερειπωμένο αρχαίο Πύργο τής Ψάθας, που βρίσκεται σε ύψωμα, στη θέση 38°06'37''N 23°13'18''E, και δεσπόζει του παραλιακού δρόμου από το Αλεποχώρι.

Προτού τον Πύργο αξίζει να παρουσιάσουμε λίγες εικόνες από την εντυπωσιακή ορθοπλαγιά, στο δυτικό άκρο τού όρους Πατέρας, που βρίσκεται δίπλα σε τμήμα τού παραλιακού δρόμου Κάτω Αλεποχώρι – Ψάθα. Μια ασβεστολιθική, επικίνδυνη λόγω συνεχών πτώσεων βράχων, ορθοπλαγιά η οποία ακουμπά την άμμο λες και ρέει πάνω της, κάτι που συμβαίνει σε χρόνους άπιαστους για τα όριά μας, και θα συμπλέκεται μαζί της σε σημεία απρόσιτα, με το νερό να έχει δημιουργήσει πλήθος σπηλαίων και υπόγειων σηράγγων. Είναι μαγευτικό να ακούς το κύμα όπως σκάει στην ακτή από την πλευρά τής θάλασσας καθώς και ταυτόχρονα από βαθιά τη βάση τού βράχου, στα όρια με το αμμώδες έδαφος, μέσ' από τα σπηλαιώδη ανοίγματα, καθώς βγαίνει ο ήχος του από υπόγειες φυσικές σήραγγες, γεμάτες θαλασσινό νερό, οι οποίες (σήραγγες) περνάνε κάτω από την ακτή και το δρόμο και ποιος ξέρει μέχρι πόσο βάθος θα προχωράνε μες στο υπόγειο σώμα τού βράχου. 












Ο Πύργος είναι αρχαίος ενώ δίπλα του διακρίνονται νεώτερα κτίσματα, από τα οποία έχει ταυτοποιηθεί μια αγροικία ρωμαϊκής εποχής με πίσω της πατητήρι (διακρίνεται στις δύο τελευταίες εικόνες). Στο χώρο υπάρχει και σκαμμένη στο βράχο υπόγεια δεξαμενή νερού (διακρίνεται στις 2η και 3η εικόνα).
Στην πρώτη εικόνα, που λήφθηκε καθώς προσεγγίζαμε το χώρο του αρχαίου Πύργου, διακρίνεται μια σπηλιά υπόσκαφα διαμορφωμένη για κατοικία. Η ευρύτερη περιοχή έχει πάρα πολλές σπηλιές, πολλές υπόσκαφα διαμορφωμένες, και θα επανέλθουμε.












                     

Δεν υπάρχουν σχόλια: