02 Ιουνίου 2021

[στο λόφο Ξερόχαβος, 29.05.2021]

Ο λόφος Ξερόχαβος βρίσκεται νότια τού λόφου Πευκωτό και βόρεια τού λόφου Φασκομηλιά. Είναι ο ψηλότερος, μέγιστου υψόμετρου 170 μ., από τους τέσσερις λόφους νότια των Βλάχικων Βάρης (Λαθούριζα, Πευκωτό, Ξερόχαβος και Φασκομηλιά) και ο πλέον τραχύς, ιδιαίτερα στο βόρειο μέρος του όπου καταλήγει σε γκρεμούς (βλέπε εδώ τις 11η, 12η και 13η φωτογραφίες). Έχει και αυτός βέβαια καεί στο παρελθόν και φιλοξενεί μια εξαιρετική, αλλά άγνωστη, δολίνη (στο διαδίκτυο δεν βρήκα καμία αναφορά), διαστάσεων 50 Χ 100 περίπου μ..
Στο χάρτη, από τη wikimapia, που ακολουθεί έχουν σημειωθεί τρία από τα πιο χαρακτηριστικά του σημεία, εικόνες από τα οποία παρουσιάζονται στο παρόν.
























Το ανέβασμα στο λόφο γίνεται από ένα σύντομο ανηφορικό μονοπάτι, που ξεκινά από το Νεκροταφείο Βουλιαγμένης και φτάνει μέχρι την κορυφή του. Από εκεί ο περιπατητής/τρια κινείται κατ’ εκτίμηση. Όποια πάντως πορεία και αν πάρει δεν θα συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες, αλλά θα χρειαστεί ορειβατικά παπούτσια, εκτός αν κάποιος/α επιχειρήσει καταρριχήσεις, στις βόρειες πλαγιές, οπότε θα χρειαστεί αντίστοιχο εξοπλισμό.

Στη θέση 37°49'00''N 23°47'21''E, συναντήσαμε ερείπια οχυρωματικών έργων εποχής Β’ΠΠ.





















Στην κορυφή, στη θέση 37°49'05''N 23°47'20''E, συναντήσαμε το κολονάκι τής ΓΥΣ και ένα τετράγωνο όρυγμα στο βράχο, παρατηρητήριο, που ενδεχομένως σμιλεύτηκε στα αρχαία χρόνια (στις 2η, 3η και 4η εικόνες διακρίνεται, μεταξύ άλλων, ο λόφος Φασκομηλιά).






















Κατόπιν κινηθήκαμε δυτικά ...




















...προς τη Δολίνη, στη θέση 37°49'07''N 23°47'10''E, για την οποία θα τονίσουμε ότι αν δεν υπήρχε η πανέμορφη λίμνη Βουλιαγμένης θα ήταν το ωραιότερο σημείο όλων αυτών των λόφων.
Τα τοιχώματά της από τα βάραθρα και τις βυθίσεις τού εδάφους, λόγω της καρστικής διάβρωσης, είναι ασταθή (όχι για βάδιση αλλά για κατακρημνίσεις μετά από κάποιο σεισμικό γεγονός ή ακραία νεροποντή).

























Πλησιάζοντας να κατεβούμε προς το εσωτερικό της, τρεις αλεπούδες, που μάλλον ξαφνιάστηκαν, πετάχτηκαν από ένα θάμνο και φύγανε γρήγορα προς τα κάτω! Προφανώς ο χώρος τής Δολίνης θα είναι το ενδιαίτημά τους και σίγουρα δεν θα είναι οι μόνες καθώς υπάρχουν αρκετές φωλιές, τις οποίες έχουνε σκάψει στο χώμα, όπως αυτή που διακρίνεται στην 5η από τις εικόνες που ακολουθούν.





























Κατόπιν κινηθήκαμε προς τα βόρεια τού λόφου. Στις επόμενες δυο εικόνες διακρίνονται ο λόφος Πευκωτό και ο Υμηττός και στην τελευταία μια αναβαθμίδα.  




















Στην επόμενη ο λόφος Ξερόχαβος από τα νότια και συγκεκριμένα από το μονοπάτι στη βάση μιας ορθοπλαγιάς τού απέναντι χαμηλού λόφου. Οι υπόλοιπες δυο από το μονοπάτι τής ορθοπλαγιάς προς τα νότια.



  





     


Δεν υπάρχουν σχόλια: