06 Οκτωβρίου 2021

[στις ιαματικές πηγές Σουνίου και το λόφο στο νότιο μέρος τής περιοχής «Βίγλα», 05.10.2021]

Ανατολικά τής περιοχής με τα μεταλλεία / ορυχεία, που βρίσκονται ανατολικά τού χωριού Λεγραινά, στο Σούνιο, στο νότιο μέρος τής περιοχής «Βίγλα», ξεχωρίζει ένας λόφος με διπλή βραχώδη κορυφή, από τον οποίο η θέα προς τον αρχαιολογικό χώρο Σουνίου και το Αιγαίο είναι υπέροχη. Μεταξύ άλλων διακρίνονται τα νησιά Μακρόνησος, Κέα (Τζια) και οριακά η Κύθνος ανατολικά, ο Άγιος Γεώργιος και η νησίδα Αρχή νότια.

Το πρωινό τής 5ης Οκτώβρη 2021 επιλέξαμε να ανεβούμε στο λόφο από το δασικό χωματόδρομο, που ξεκινά από το Κάτω Σούνιο, λίγο μετά το ξενοδοχειακό συγκρότημα Grecotel Cape Sounio. Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί:


















Προτού ανεβούμε το λόφο περάσαμε από το χώρο των Ιαματικών πηγών Σουνίου. Αν και λόγω τής παρατεταμένης ανομβρίας, εμφανής ροή νερού δεν υπήρχε, τα μεταλλικά νερά, που ρέανε παλαιότερα έχουνε δημιουργήσει στη σπηλαιώδη ακτή ένα πολύχρωμο τοπίο!

























Ακολουθούνε εικόνες από τη διαδρομή προς τις κορυφές τού λόφου. Διακρίνονται διάσπαρτες, ερειπωμένες και γκρεμισμένες, κατοικίες μεταλλωρύχων. Στην τέταρτη εικόνα, δίπλα στο χωματόδρομο το ψηλότερο πηγάδι ορυχείου (από αυτά που συναντήσαμε στην περιοχή).




















Οι εικόνες που ακολουθούν από την βορειότερη, στα 180 μ., κορυφή.





















Οι εικόνες που ακολουθούν από την νοτιότερη, στα 160 μ., κορυφή.




















Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο δασικός χωματόδρομος, που ακολουθήσαμε, περνά από έναν μικρό οικισμό, όπου μια μεγάλη γυναίκα, σε ερώτησή μας, μας είπε ότι οι λιγοστοί κάτοικοι τού οικισμού έχουν ονομάσει το λόφο «Βασιλοπούλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: