25 Οκτωβρίου 2021

[Στα αρχαία οχυρά στο Σταυροκοράκι Κάτω Σουλίου Μαραθώνα, 24.10.2021]

Στο παρόν παρουσιάζουμε λίγες εικόνες από δυο οχυρωματικές θέσεις, οι οποίες βρίσκονται σε δυο κορυφές, με υψόμετρα 89 μ. και 250 μ. αντίστοιχα, στις νοτιοανατολικές πλαγιές τού λόφου Σταυροκοράκι (με μέγιστο υψόμετρο 313 μ.), ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των χωριών Μαραθώνα και Κάτω Σουλίου.
Οι οχυρωματικές αυτές θέσεις σχετίζονται με τον αρχαίο δήμο τής Αττικής, τον Τρικόρυνθο, ο οποίος βρισκότανε βορειοανατολικά τού Μαραθώνα, στα βορειοανατολικά όρια του Κάτω Σουλίου.
Οφείλουμε να τονίσουμε ότι δυστυχώς, για τους εν λόγω αρχαιολογικούς χώρους, δεν υπάρχει καμία πινακίδα ούτε και μονοπάτι να τους προσεγγίσει κανείς. Βέβαια η προσέγγιση είναι σχετικά εύκολη αφού οι λόφοι είναι βατοί· στον χαμηλότερο πάντως, λόγω πυκνότερης βλάστησης, ο πεζοπόρος θα χρειαστεί να ψάχνει περάσματα μεταξύ των δέντρων και θάμνων.
Η διαδρομή που ακολουθήσαμε έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που προηγείται των εικόνων.


















Ξεκινήσαμε από τη λεωφόρο Σουλίου, από το σημείο που βρίσκονται τα ερείπια γερμανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων εποχής Β’ΠΠ με το πολυβολείο, εικόνες από το οποίο ακολουθούν.



























Κινηθήκαμε στα όρια τού εγκαταλειμμένου στην τύχη του Κτήματος Μπενάκη με το ιστορικό Πυργόσπιτο ...





















... όπου συναντάμε ερείπια από το εξωτερικό τείχος τού οχυρού.



























Το αφήνουμε ανεβαίνοντας προς την κορυφή τού χαμηλού λόφου όπου βρίσκονται τα ερείπια τού εσωτερικού τείχους τού οχυρού.










Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το εξωτερικό τείχος, το οποίο ξεπερνά τα 800 μ. μήκος, περικλείει μια έκταση 46 περίπου στρεμμάτων ενώ το εσωτερικό, το οποίο ξεπερνά τα 340 μ. μήκος, περικλείει μια έκταση 8,5 περίπου στρεμμάτων. Κι όμως, στο διαδίκτυο οι πληροφορίες για αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο είναι ελάχιστες ενώ δεν αναφέρεται σε σχετικούς χάρτες.

Από εκεί συνεχίζουμε δυτικά και σε λίγη ώρα φτάνουμε στην ψηλότερη από τις δυο κορυφές που μας ενδιαφέρουν όπου συναντάμε διάσπαρτα μέλη αρχαίου οχυρού, σαφώς πολύ μικρότερης έκτασης τού προηγούμενου. Η πρόχειρη πέτρινη κατασκευή στην κορυφή είναι πρόσφατη και (υποθέτω) υποδεικνύει τη θέση φρυκτωρίας.










  

Δεν υπάρχουν σχόλια: